< Imprimare >      ZIUA - ACTUALITATE - miercuri, 14 ianuarie 2009

Raca pe bani

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania ii acuza pe membrii CSM ca au salarii disproportionat de mari, in raport cu magistratii din tara. In Consiliu se castiga salarii de pana la 20.000 lei

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) acuza Consiliul Superior al Magistraturii de perceptia negativa pe care o are opinia publica despre "salariile imense" ale

magistratilor din Romania. UNJR sustine ca membrii CSM, dar si magistratii detasati la aceasta

institutie castiga lunar

sume cuprinse intre 16.566 si 19.636 lei.

Aceasta in vreme ce pentru restul magistratilor din Romania - cu exceptia celor de la Inalta Curte, care au salarii similare cu cei de la CSM - "cuantumul indemnizatiei unui magistrat nu depaseste in medie 4000 lei, incluzand toate sporurile".

Recompense, premii, sporuri

UNJR a dat ieri publicitatii un document analitic, cu salariile unor judecatori, din care rezulta nivelul de salarizare al acestora. Potrivit documentelor UNJR, indemnizatia lunara a unui judecator (care contine inclusiv sporurile de vechime, toxicitate, stabilitate si doctorat) se situeaza la urmatoarele nivele:

- pentru judecatorii stagiari, indemnizatia lunara este de 1.900 ron;

- pentru judecatorii de la judecatorii, indemnizatia lunara minima este de 3.500 ron, iar cea maxima de 4.801 ron;

- pentru judecatorii de la tribunale indemnizatiile variaza de la 4.450 ron, la 5.334 ron;

- pentru judecatorii de la curtile de apel, indemnizatiile variaza de la 5.618 ron, la 6.519 ron;

UNJR concluzioneaza ca "desi publicul si-a format opinia ca indemnizatiile magistratilor sunt exorbitante, UNJR atrage atentia asupra realitatii contrarii existente si subliniaza faptul ca salarizarea magistratilor din Romania se afla la cel mai scazut nivel din statele nou intrate in Uniunea Europeana".

Despre perceptia publicului vizavi de salariile magistratilor, UNJR sustine ca CSM poarta intreaga raspundere, datorita pasivitatii acestei institutii si felului in care a permis aparitia unor discriminari salariale intre magistrati: "Este inadmisibil ca institutia reprezentativa a sistemului judiciar sa acorde angajatilor proprii sume imense, cu titluri de recompense, premii, precum si sporuri salariale, fapt ce a condus in final la plata unor remuneratii cu mult peste nivelul mediu al unui magistrat nedetasat in structurile CSM".

CSM da vina pe Guvern

In replica la acuzatiile ce au fost aduse CSM, oficialii acestei institutii ne-au declarat ca "atacul UNJR nu e corect". Reprezentantii CSM ne-au comunicat ca lista cu salariile prezentate de UNJR este "o selectie" si ca, in realitate, exista magistrati care castiga mult mai mult decat sumele prezentate, care nu ar include si sporul de 50% de stres (risc si suprasolicitare) pe care unii le-au luat, altii nu.

Pe de alta parte, ni s-a explicat ca, daca membrii CSM au indemnizatii de cateva ori mai mari decat cele ale magistratilor de la judecatorii, tribunale si curti de apel, aceasta se datoreaza legislatiei si unor hotarari ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti, conform carora un membru al CSM are dreptul la o indemnizatie lunara egala cu cea a unui presedinte de sectie de la Inalta Curte. Membrii CSM contactati de noi au precizat ca s-au implicat anul trecut pentru a pune capat "haosului in materie de salarizare din Magistratura", dar ca fostul Guvern Tariceanu, din doua ordonante discutate si aprobate in principiu nu a promovat decat ordonanta privitoare la plata esalonata a drepturilor salariale restante cuvenite magistratilor si recunoscute prin hotarari judecatoresti, "nu si pe cea care viza salarizarea in sistem".

Razvan SAVALIUC

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247861&data=2009-01-14