< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 12 ianuarie 2009

Santajul ucrainean

Kievul incearca sa-si negocieze un pret preferential la gazul rusesc pe spinarea Europei * Criza continua pentru ca Naftogaz n-a ajuns inca la o intelegere cu Gazprom

Criza gazului nu pare a se fi sfarsit, in ciuda anunturilor facute de oficialii partilor implicate. Ambiguitatea declaratiilor responsabililor de la Kiev risca sa prelungeasca haosul energetic. Lipsa de pragmatism in semnarea unui nou acord clar intre Rusia si Ucraina poate arunca in frig o Europa tot mai dependenta de gazele rusesti si conductele care trec pe teritoriul ucrainean.

Oficialii de la Kiev se incurca in declaratii, iar Romania trimite observatori in scopul de a monitoriza tranzitul gazelor spre Europa. Sofia solicita Bucurestilor tranzitul liber al gazelor venite din Rusia via Ucraina.

Desi, premierul Iulia Timosenko a anuntat sambata seara ca tara sa a semnat protocolul privind tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei, deschizand astfel calea pentru eventuala reluare a livrarilor de gaze naturale catre Europa, concomitent, presedintele societatii ucrainene Naftogaz, Oleg Dubina, a declarat ca negocierile dintre Moscova si Kiev pe tema pretului pe care trebuie sa il plateasca Ucraina in 2009 pentru gazul rusesc nu au avut nici un rezultat. "Am semnat protocolul astazi", a declarat Timosenko sambata seara, dupa o intalnire avuta la Kiev cu omologul sau ceh, Mirek Topolanek, a carui tara asigura presedintia UE. Premierul Topolanek a venit sambata seara la Kiev si a avut convorbiri cu omologul ucrainean, dupa ce in prealabil fusese la Moscova, unde obtinuse semnatura lui Vladimir Putin pe protocolul de acord.

Negocieri esuate

Chiar daca, potrivit declaratiilor oficialilor ucrainean si ceh, a fost semnat protocolul privind tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul Ucrainei spre Europa, tensiunile pe linia Kiev-Moscova nu au disparut inca. Dovada a acestui fapt este esecul negocierilor directe dintre Gazprom si Naftogaz asupra pretului comercial al gazelor pe care Ucraina trebuie sa il plateasca Rusiei. Negocierile pe tema livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina sunt distincte de cele privind reluarea livrarilor catre tarile Uniunii Europene, aflate in centrul unei intense activitati diplomatice. Rusia a intrerupt la 1 ianuarie aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, in lipsa unui acord privind preturile pentru livrarile din 2009 si datoriile acumulate. "Rusia a propus 450 de dolari (pe mia de metri cubi de gaz - n.red.). Acest pret nu este aplicat nici in Europa. Va trebui ca negocierile sa se desfasoare la un nivel mai inalt", a adaugat Dubina. In 2008, Ucraina a platit 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc, un tarif cu mult mai mic decat pretul mediu european, de 418 dolari.

Este de precizat faptul ca negocierile dintre cele doua tari ex-sovietice se poarta pe trei paliere: pretul gazului comercial vandut de Rusia catre Ucraina, pretul gazelor ca plata a serviciilor de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina si tariful de tranzit perceput de Ucraina pentru gazele rusesti. Pana cand toate aceste trei aspecte nu vor fi solutionate, situatia nu va fi detensionata, iar criza gazului va persista.

Mai mult, premierul rus, Vladimir Putin, declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Rusia va relua livrarile de gaze spre Europa imediat ce mecanismul de control al tranzitului prin Ucraina va fi implementat, dar le va reduce daca va constata noi "furturi" din gaze, a spus Putin. "Daca vedem furturi si ca o parte din gaz este pierduta vom reduce din nou livrarile cu acelasi volum", a amenintat "tarul" rus.

Bulgaria a cerut Romaniei sa transporte gratis

Presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, i-a cerut ieri omologului sau roman, Traian Basescu, intr-o conversatie telefonica, sa asigure tranzitul liber al gazelor naturale ucrainene prin sistemul de transport din Romania (n.r. - al Transgaz), daca va fi nevoie. De remarcat, si Rusia, si Ucraina au promis reluarea livrarilor spre Bulgaria, dependenta 100% de gazele rusesti. Romaniei nu i s-a promis, deocamdata, nimic.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247764&data=2009-01-12