< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 12 ianuarie 2009

Laureat al Premiului Nobel: Romania va ajunge printre cele mai dezvoltate 15 state din UE in urmatorii 25 de ani

Romania va ajunge printre cele mai dezvoltate 15 state din Uniunea Europeana in urmatorii 25 de ani si va deveni una dintre cele cele mai industrializate tari. Daca ne uitam la situatia actuala, pare destul de putin probabil ca afirmatia anterioara sa devina realitate. 11 laureati ai Premiului Nobel, care au raspuns mai multor intrebari privind viitorul omenirii, ne spun insa sa ramanem optimisti, potrivit ziare.com. Pentru a-si explica gandurile pozitive, unii oameni de stiinta resping existenta fenomenului incalzirii globale. Altii aduc drept argument pentru un viitor frumos inventarea unor noi tipuri de energie si performanta stiintifica. Edward C. Prescott, castigatorul Premiului Nobel pentru Economie in 2004, a inclus chiar si tara noastra in previziunile sale.

Realizat de publicatia ''Ieseanul'', sondajul printre cei mai inteligenti oameni ai planetei a scos la iveala faptul ca, in ciuda razboaielor si a crizei economice, acestia au mari sperante in privinta viitorului omenirii, ei fiind de parere ca panica generalizata, in mare parte generata de mass-media, acapareaza lumea zi de zi.

"Romania va ajunge in cele 15 tari dezvoltate din UE in 25 de ani si va deveni una dintre cele mai industrializate tari, la fel ca si cele au intrat in Uniune in 2004", a spus Prescott. "Pana la sfarsitul acestui secol, teoretic intreaga planeta va ajunge la nivelul Americii de Nord si al Europei Occidentale. Si asta desi cele doua zone isi vor dubla standardele de viata cu fiecare generatie", a adaugat el.

Castigator al Premiul Nobel pentru Fizica in 1999, Gerard at Hootf, prevede un viitor mult mai aproape de filmele science-fiction, in care lumea virtuala ar putea fi preferata in detrimetul calatoriilor, lecturii sau concertelor reale. "Poate ca vom ateriza pe Marte, dar va fi doar pierdere de resurse si energie. Probabil ca vom avea o baza permanenta pe Luna," spune el. Fizicianul adauga ca desi nu vor exista inca robotii inteligenti, in anul 2050 vom putea recrea speciile pe cale disparitie. Pe de alta parte, Barry J. Marshall, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina in 2005, spune ca aproape toate bolile care ne ingrijoreaza in acest moment vor putea fi vindecate in urmatorii 50 de ani.

"Pesimismul exista pentru ca avem o mass-media disproportionata. Acum fiecare eveniment negativ este prezentat de parca ar fi avut loc la usa vecinului. Ii incurajez pe cei care prezic viitorul, dar sa nu exagereze pe baza a ceea ce se stie acum," spune Marshall.

Viitorul insa nu arata la fel de bine pentru toata lumea, in viziunea lui Muhammad Yunus, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 2006. Diferentele foarte mari intre tarile dezvoltate si cele sarace au condus la o parere mai putin pozitiva.

"Viitorul arata bine atunci cand duci o viata decenta, mananci la cel mai bun restaurant si conduci o masina performanta. Dar va arata rau si nesigur daca nu stii ce vei manca maine. Vad multa inegalitate si probleme de mediu in viitor," spune Yunus. El adauga totusi ca vor exista si mari personalitati, care vor rezolva aceste probleme.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19110&data=2009-01-12