< Imprimare >      ZIUA - OPINII - vineri, 9 ianuarie 2009

Sange proaspat

Ar trebui sa recunoastem ca dl prim-ministru Boc ilustreaza el insusi perfect propria indreptatire atunci cand cere, cu un licar de vampir in ochisori, sange proaspat in serviciul public. De cand Palatul Victoria a beneficiat, datorita junelui premier si colegilor sai de partid si de generatie, de o masiva transfuzie cu hemoglobina tanara, numai lucruri de toata lauda a produs. Nici nu pun la socoteala balbaiala dlui Videanu cu starea de urgenta. Aceea s-a dovedit a fi o simpla proba de ignoranta. Ne-am infiorat noi, ascultatorii, s-au cutremurat bursele internationale si agentiile de rating, dar noua ne-a trecut; bursele si agentiile sunt mai simtitoare, lor le trece greu sau deloc.

Numai cA proaspAtul nostru guvern nu face doar bancuri seci, face si tot felul de pozne tineresti cat se poate de concrete. Daca n-ar fi decat faptul ca aceeasi ordonanta care ar avea drept scop miraculoasa primenire a cadrelor visata de dl prim-ministru o interzice de fapt drastic, blocand toate concursurile, si inca ne-am putea bucura de roadele imediate si de perspectiva acestei infuzii de tinerete. Din doua - una: ori povestea cu blocarea concursurilor e cu totul altceva decat pare, de pilda, o tentativa iscusita de a ingradi apetitul bine cunoscut al PSD de ocupare partizana a oricarei functii publice - ori e o dovada de primejdioasa fractura logica.

CAt priveSte faptul cA "pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice", ne putem intreba si acum, dupa doua runde de explicatii impatimite ale dlui prim ministru, ce eclipsa totala a ratiunii, ce Alzheimer precoce i-a putut aduce pe cei 21 de ministri - majoritatea cat se poate de tineri - sa adopte o atare decizie. Ce altceva decat o irationala obedienta amestecata cu ignorarea propriului domeniu de competenta ministeriala l-a putut face pe cat se poate de proaspatul nostru ministru al Culturii, dl Paleologu, sa subscrie la o ordonanta care loveste drept in inima teatrului romanesc? Am dreptul sa presupun ca acestui ministru, asemeni oricarui alt coleg al sau de Cabinet, nu-i pasa de fapt nici cat de tocul ghetei nici de maestrul Beligan, nici de colegii acestuia. Dar chiar sa nu le pese de revolta absolut generala a publicului? Ori dl presedinte va fi fost gelos pe ovatiile cu care marii nostri actori au fost primiti la Ateneu? La constituirea guvernului, un cotidian de prestigiu titra "Cabinetul Boc: baroni, dame, valeti si un inocent". S-ar parea ca inocentul a fost avansat la grad de valet.

Desigur, ordonanta pune in dificultate si educatia, si sistemul de sanatate. Dincolo de faptul ca, macar la televizor, d-na Andronescu a formulat niscai obiectii, am decis ca, macar o vreme, sa nu ma pronunt asupra ministrilor PSD. M-am pronuntat adesea cand erau atotputernici, intre 1990 si 1996, apoi intre 2000 si 2004, ii invit si pe altii s-o faca macar acum, cand riscul de a fi batut sau arestat in plina strada e, orisicat, ceva mai limitat. Am decis insa sa scrutez cu toata atentia activitatea reprezentantilor PDL, fiindca ii consider, in frunte cu geniul lor tutelar de la Cotroceni, principalii responsabili pentru starea de fapt. Daca nu s-ar fi supus fara cracnire ordinelor lui Zeus, pentru care razbunarea contra catorva liberali, pe care si-a jurat-o in barba, a fost - si a ramas - un scop cu mult mai important decat propasirea Romaniei, pe care ne-a jurat-o in Parlament, PDL ar fi putut guverna foarte bine cu alti parteneri, cat de cat mai onorabili. Asa, pentru a-i strivi pe liberali oferind si dlui Basescu majoritatea discretionara pe care n-a incetat sa si-o viseze, PDL doneaza din belsug sange tanar pentru refacerea FSN-ului. Pana si TVR stie asta, drept care - a naibii coincidenta! - difuzeaza in fiecare zi de la orele 17 (si diminetile in reluare), proaspata versiune a serialului "Escrava Isaura".

Zoe PETRE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247601&data=2009-01-09