< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - marti, 6 ianuarie 2009

Stiri pe scurt

Povestea povestilor

Teatrul Luni (Calea Victoriei, 120) va invita azi (ora 18.00) si maine (ora 20.00) la spectacolul "Povestea Povestilor", in regia lui Gheorghe Hibovski, o productie a Teatrului Tandem din Piatra Neamt. Veti avea ocazia sa-i auziti pe Maria Hibovski, Gheorghe Hibovski si Loredana Grigoriu intrepretand texte ale autorilor Ion Creanga, Mircea Nedelciu, George Calinescu, Luca Pitu si patru cantece de Ada Milea. (C.S.)

Capitala europeana

Mii de persoane s-au adunat in piata catedralei din capitala Lituaniei, la inceputul anului, pentru a asista la deschiderea festivitatilor programului "Vilnius - capitala europeana in 2009", informeaza Mediafax. Evenimentele vor avea cea mai mare concentrare in luna iunie, prilej cu care Galeria Nationala de Arte Frumoase va gazdui o expozitie dedicata pictorului lituanian Mikalojus Konstantinas Ciurlionis si contemporanilor acestuia. Vilnius este al patrulea oras dintr-o tara nou intrata in Uniunea Europeana care este ales capitala culturala europeana, dupa Praga si Cracovia, in 2000, si Sibiu, in 2007. (A.V.)

Decalog maghiar

Spectacolul "Decalogul dupa Hess" al teatrului maghiar Aradi Kamaraszinhaz din Arad a fost ales de catre portalul transindex.ro cel mai bun spectacol de expresie in limba maghiara al anului 2008. Piesa Alinei Nelega a fost regizata de catre Tapaszto Erno, rolul principal revenindu-i actorului Harsanyi Attila. Deosebit de important este faptul ca teatrul maghiar Aradi Kamaraszinhaz care a luat fiinta in septembrie 2007 a reusit sa participe cu primul sau spectacol propriu la mai multe festivaluri. (E.P.)

Concert de violoncel

Azi, de la ora 19.00, va avea loc concertul "Violoncelistii Filarmonicii se prezinta: Bogdan Popa si invitatii sai", in cadrul "Stagiunea de Marti Seara" a Filarmonicii George Enescu, gazduit de Sala mica a Ateneului Roman. Alaturi de violoncelistul Eugen Bogdan Popa vor interpreta: Raluca Enea (clavecin), Viorela Ciucur (pian), Ioana Nicolescu (harpa) si Sandel Smarandescu (contrabas). Recitalul propune patru combinatii camerale ale violoncelului, Bach - Sonata a II-a pentru viola de gamba (violoncel) si clavecin, Rossini - Duet pentru violoncel si contrabas si piese de harpa, Sgambatti - Serenata napoletana, Granados - Danza andalusa, Faure - Siciliana, Borodin - Serenata alla spagnola si Martinu - Variatiuni pe o tema de Rossini, pentru violoncel si pian. (A.V.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247485&data=2009-01-06