< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - marti, 6 ianuarie 2009

Bacteriile aducatoare de ploaie se folosesc de nori pentru a "coloniza" Pamantul

Potrivit unor studii recente, anumite bacterii se bazeaza pe atmosfera - si precipitatii - pentru a se raspandi, la fel cum numeroase plante se slujesc de capacitatea vantului de a dispersa polenul pentru a coloniza noi habitate. Descoperirile lui Brent Christner, microbiolog la Universitatea din Louisiana, publicate in editia din noiembrie 2008 a revistei "Proceedings of the National Academy of Science", nu se opresc insa aici. Potrivit cercetatorului, tocmai aceste bacterii sunt responsabile de coagularea picaturilor binefacatoare de ploaie. Cu alte cuvinte, fara bacterii, nu am avea precipitatii, relateaza National Geographic.

Bacteriile producatoare de ploaie ce traiesc in nori ar fi evoluat in aceasta directie pentru a se putea raspandi in intreaga lume. Studiul lui Brent Christner ar putea oferi astfel primele indicii cu privire la legatura dintre biologie si clima si asupra modului in care minusculele organisme intervin in ciclul meteorologic. "Aceasta idee ar fi fost privita ca aberanta in urma cu 25 de ani, insa aceste noi descoperiri au revigorat cercetarile... in sensul ca biologia ar putea juca un rol in procesele atmosferice", a explicat el. Bacteriile descoperite de cercetator se gasesc in apa si zapada din intreaga lume. Atunci cand apar in concentratia potrivita, aceste organisme din atmosfera colecteaza apa sub forma unor cristale, ajutand la formarea ghetii in nori, primul pas in formarea zapezii si a ploii. Astfel, cu cat bacteriile sunt mai raspandite in aer, cu atat mai multe precipitatii apar in zona respectiva. In anumite zone, bacteriile producatoare de ploaie provin mai ales de pe plante sau chiar din sol. Acesta este motivul pentru care, potrivit lui David Sands, unul dintre primii cercetatorii care a propus aceasta teorie a bioprecipitatiei, absenta vegetatiei poate conduce la lipsa bacteriilor, ceea ce ar putea limita capacitatea norilor de a produce precipitatii. Pe de alta parte, Sands a atras atentia si asupra avantajelor acestei descoperiri. Cu ajutorul ei, fermierii afectati de seceta au acum posibilitatea de a alege sa cultive tocmai acele specii de plante care gazduiesc mai multe bacterii, a aratat el.

Nu toti cercetatorii s-au lasat, insa, convinsi de descoperirile privind legatura dintre bacterii si ploaie, noteaza National Geographic. Potrivit lui Roy Rasmussen, de la Centrul National pentru Cercetarea Atmosferica din Boulder, Colorado, teoria potrivit careia bacteriile pot afecta nivelul precipitatiilor "este o ipoteza interesanta, insa una care nu este verificata". "Adevarata problema este in ce masura concentratia acestor bacterii este suficient de mare pentru a avea un impact cu adevarat semnificativ asupra formarii precipitatiilor", a argumentat Rasmussen.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=19222&data=2009-01-06