< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 30 decembrie 2008

Iranul cere judecata CPI

Consiliul Ambasadorilor Arabi la Bucuresti a condamnat vehement ieri incursiunile militare israeliene in Fasia Gaza, pe care le-a calaficat drept "o forma

de terorism de stat organizat". Autoritatea Nationala Palestiniana

(ANP) a facut apel, prin vocea ambasadorului palestinian in Romania, Ahmed Majdalani, la incetarea imediata a atacurilor israeliene. Iranul, prin Ambasada de la Bucuresti, a cerut o ancheta a Curtii Penale Internationale.

"Poporul palestinian cere incetarea incalcarii grave a legilor internationale si a Conventiei de la Geneva. Actele comise de israelieni sunt crime de razboi iar Israelul practica acum un terorism de stat organizat", a

declarat oficialul palestinian in cadrul unei conferinte de presa sustinuta ieri la sediul Ambasadei palestiniene de la Bucuresti. Pe fondul acestei crize, liderii ANP au reluat dialogul cu cei ai Hamas prin intermediul Egiptului.

"Invazia israeliana nu ii deosebeste pe palestinieni. Exista legaturi cu liderii Hamas si incercam sa ne intoarcem la un dialog in trei (impreuna cu Egiptul - n.red.). Misiunea centrala este oprirea invaziei si revenirea la pozitia de calm", a conchis Majdalani. Diplomatul palestinian a precizat ca urmeaza sa se intalneasca cu reprezentantii MAE roman pentru a cere sprijinul Romaniei si a discuta situatia romanilor din teritoriile palestinene, al caror numar se ridica la circa 500 de persoane.

Comunitatea palestiniana din Romania si-a unit eforturile pentru a-si ajuta financiar rudele din Fasia Gaza. Intr-un comunicat, Ambasada Republicii Islamice Iran la Bucuresti a condamnat vehement atacurile israeliene. "Curtea Penala Internationala trebuie sa-i ancheteze pe cei responsabili de crime impotriva umanitatii si crimele de razboi israeliene in Gaza.

Statele lumii si organizatiile internationale au datoria de a proteja victimele genocidului din Fasia Gaza", se mai spune in textul Ambasadei.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=247380&data=2008-12-30