< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - marti, 23 decembrie 2008

Marea Britanie: Este asteptata nasterea primului copil programat genetic sa scape de cancer la san

In Marea Britanie este asteptata venirea pe lume a primului copil modificat genetic, a carui mama a dorit ca fetita sa nu aiba gena cancerului la san. Decizia de a apela la ingineria genetica a fost luata dupa ce a observat ca rudele de sex feminin ale sotului au suferit de cancer la san. In aceste conditii, ea a apelat la specialisti in fertilizarea in vitro pentru ca fetita sa nu fie supusa acestui risc. Fatul a crescut dintr-un embrion modificat astfel incat sa nu contina gena BRCA 1, care transmite pericolul cancerului la san din generatie in generatie, informeaza "The Independent", preluat de Antena3. Fiecare fata nascuta cu aceasta gena are sanse de 50 pana la 85% pentru a contracta aceasta boala.

Tehnica folosita pentru aceasta programare genetica, cunoscuta sub numele de diagnostic genetic de preimplantare (PGD), a fost folosita deja in Marea Britanie pentru a-i elibera pe nou-nascuti de afectiuni mostenite, precum fibroza chistica sau boala neurodegenerativa Huntington. Lucrurile stau insa diferit in cazul cancerului la san, care nu afecteaza inevitabil pruncul la nastere, putand aparea sau nu de-a lungul vietii. In plus, exista sanse ca aceasta boala sa fie vindecata, daca este depistata la timp.

Paul Serhal, expertul britanic in fertilitate care a coordonat echipa pentru noua procedura s-a aratat incantat de faptul ca PGD poate usura unii oameni de vina transmiterii unor gene ale cancerului copiilor lor. "Sunt familii napastuite de astfel de blesteme genetice de generatii". Specialistul a mai precizat ca procedura este una foarte complexa si nu poate fi dusa la bun sfarsit decat de marile centre de fertilizare in vitro, cu toate ca se asteapta sa devina mai larg raspandita pe viitor. Mai ales ca genele cu defecte sunt responsabile pentru 5-10% din cele 44.000 de cazuri de cancer la san depistate an de an in Marea Britanie. BRCA 1 si "sora" ei, BRCA 2, sunt cel mai des intalnite, iar femeile care se nasc cu ele au de sapte ori mai multe sanse sa contracteze boala decat cele care nu sufera aceste mutatii.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=18492&data=2008-12-23