< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - sambata, 13 decembrie 2008

Coralii prezic cutremurele

Un cutremur major, de magnitudine apropiata celui din decembrie 2004 ce a lovit Oceanul Indian, s-ar putea produce in urmatorii 20 de ani, avertizeaza oamenii de stiinta.

Studiul, primul de acest gen, publicat recent in jurnalul de stiinta Science, are in vedere semnele oferite de coralii intinsi pe o arie de 700 de kilometri de-a lungul coastei Sumatrei. Potrivit cercetatorilor, atunci cand cutremurele ridica sau coboara scoarta terestra de pe fundul oceanului, obliga coralii sa creasca mult in afara spatiului lor. Astfel, cercetatorii au descoperit ca in regiune au avut loc mai multe serii de seisme violente pe parcursul ultimilor 700 de ani. Oamenii de stiinta au declarat ca seismul puternic inregistrat in septembrie 2004 ar putea fi inceputul unei serii de cutremure majore. "Daca observatiile noastre sunt corecte, ne putem astepta la unul sau mai mult cutremure serioase in zona oceanului Indian in urmatorii 20 de ani", a declarat Profesorul Kerry Seih de la Institutul Tehnologic de Observare a Placilor Tectonice din California.

Oamenii de stiinta cred ca unul dintre viitoarele cutremure ar putea chiar sa-l depaseasca in magnitudine pe cel de 9,15 grade pe scara Richter din 2004, care a omorat aproximativ 230.000 de oameni din Asia in urma tsunami-ului declansat. Episoade seismice asemanatoare au avut loc si in trecut cu o repetivitate de cateva secole, de aceea este imposibil sa fie prezis exact urmatorul eveniment de acest gen.

Ruxandra RADUS

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246755&data=2008-12-13