< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - joi, 11 decembrie 2008

iPod-ul, folosit la Guantanamo ca instrument de tortura psihologica

In cadrul campaniei "Zero Decibeli", organizatia britanica Reprieve a difuzat o inregistrare video cu un detinut de la Guantanamo, Ruhal Ahmed, care descrie efectul pe care il are asupra colegilor sai de inchisoare difuzarea continua a muzicii la volum foarte inalt. Indignate ca muzica lor este folosita ca instrument de tortura, mai multe vedete s-au alaturat campaniei pentru a le cere autoritatilor militare americane sa inceteze cu aceste practici. La inchisoarea din baza de la Guantanamo s-au folosit in special melodii ale trupelor AC/DC, Metallica, Rage Against the Machine, Limp Bizkit, sau Red Hot Chili Peppers, dar si ale unor solisti, precum Bruce Springsteen, Britney Spears, Christina Aguilera, sau ale raper-ului Eminem, relateaza ziarul "El Periodico", consultat de Agerpres.

Orice melodie, oricat de buna ar fi, ajunge sa fie o tortura psihologica atunci cand este difuzata ore intregi la volum maxim intr-o celula precum cele de la Guantanamo. Judecand dupa lista publicata de organizatia Reprieve, repertoriul folosit de tortionari este foarte variat. Lista "top ten", daca se poate spune asa, cuprinde doua single-uri apartinand trupei AC/DC ("Hell's Bells" si "Shoot to thrill"), "Enter Sandman" de la Metallica, "Bodies al lui Drowning Pool" si "White America" interpretat de Eminem. Versurile sau titlurile evoca un mesaj, de multe ori contradictoriu, noteaza publicatia. Este cazul piesei "Born in the USA" a lui Bruce Springsteen, ale carui versuri denunta razboiul din Vietnam. Exista insa si alegeri cel putin curioase, precum melodia din "Sesame Street", sau "I love you", din programul pentru copii "Barney and friends". Unele sunt alese tocmai datorita volumului mare de decibeli ("We will rock you" de Queen), in timp ce altele, daca nu ar fi vorba de tortura, ar parea o gluma proasta, deoarece sunt cantate de Britney Spears sau Christina Aguilera.

Pentru a ilustra importanta campaniei "Zero decibeli", Reprieve a difuzat un material video in care detinutul de la Guantanamo, Ruhal Ahmed, descrie efectul pe care il are asupra celor incarcerati difuzarea continua a muzicii la volum foarte inalt."Inainte de muzica, te puteai concentra asupra a orice altceva. Insa muzica te face sa te simti ca un nebun. Pot suporta sa fiu lovit. Pana la urma te resemnezi sa fii dus la sala de interogatorii si sa fii lovit, te poti pregati mental. Dar cand esti torturat psihologic, nu poti sa fii pregatit", a spus Ruhal Ahmed. Mai multi artisti au fost cuprinsi de stupoare atunci cand a aflat ca melodiile lor sunt incluse in temutul iPod de la Guantanamo. "Nu vreau sa iau parte la asa ceva", a declarat profund indignat compozitorul Christopher Cerf, autor al Sesame Street.

Totusi, altii, precum Drowning Pool considera "o onoare" ca melodiile sa poata evita producerea unui alt 11 septembrie. In schimb, Tom Morello, de la trupa Rage Against the Machine, ai carei membri s-au imbracat la un concert in salopete portocalii si cu pungi pe cap pentru a protesta impotriva inchisorii din Guantanamo, a propus o alta solutie: teribila inchisoare sa fie daramata, cu exceptia unei singure celule, in care sa fie "cazat" presedintele american George W. Bush. Care sa fie, evident, obligat, sa asculte la maximum Rage Against the Machine.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17815&data=2008-12-11