< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 10 decembrie 2008

Cum s-a rupt alianta PNL-PSD

Incapatanarea lui Tariceanu de a fi premier si refuzul liberalilor de a semna un protocol cu pesedistii i-au trimis in Opozitie

Alianta dintre liberali si pesedisti era ca si incheiata in noaptea alegerilor, optiunea de a merge alaturi de PNL la guvernare avand mai multi adepti in randurile social-democratilor decat cea care ii implica pe democrat-liberali. Prima fisura a aparut chiar in declaratia lui Tariceanu dupa aflarea rezultatelor. Desi exista un gentleman's agreement prin care acesta trebuia sa anunte oficializarea relatiei cu PSD, liderul liberal a refuzat sa numeasca un partener cert de coalitie, insistand ca cei ce accepta programul de guvernare si ii ofera functia de premier au intaietate. Dupa o saptamana de negocieri esuate, pesedistii s-au aruncat fara nicio rezerva in bratele PD-L pentru a pune mana pe putere.

Varianta PSD-PNL a fost pana in ultima clipa optiunea numarul unu in sanul PSD, principalii sustinatori fiind Ion Iliescu, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc. Social-democratii s-au simtit tradati de liberali chiar dupa aflarea rezultatelor de la exit-poll-uri, pentru ca acestia au incalcat intelegerea de principiu si au refuzat sa semneze un document oficial. Mai mult, la negocierile intre cele doua parti, penelistii au insistat pe functia de premier pana in panzele albe, nedumerindu-i complet pe social-democrati. "Nu am inteles ce a fost in capul celor de la PNL. Au insistat pana in ultima clipa pentru un Tariceanu premier. A fost o prostie din partea lor. Nu stiu care va fi soarta lor pe viitor daca raman in opozitie", s-a confesat un lider social-democrat. Nici Viorel Hrebenciuc nu a dat semne ca pricepe foarte multe din pozitia liberalilor, el reprosandu-i in mai multe randuri lui Bogdan Olteanu atitudinea avuta in timpul negocierilor dintre cele doua partide.

Nu aveau nimic semnat

Discutiile decisive din perioada de dupa alegeri s-au purtat intre Mircea Geoana pe de o parte si Calin Popescu Tariceanu pe de alta parte. In prima intalnire nu s-a ajuns la niciun rezultat, liberalul refuzand sa renunte la scaunul de premier. La a doua intalnire, desfasurata cu o zi inainte de "ziua decisiva" din PSD, cand varianta PD-L incepuse sa prinda contur in randurile pesedistilor, iar liberalii nu mai puteau da de pedelisti la telefon, Tariceanu a redus drastic pretentiile, renuntand la postul de prim-ministru. Totusi, din nou, liberalii au refuzat sa semneze un protocol, promitand insa ca o vor face dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD de luni. Adrian Nastase era cel desemnat sa explice populatiei ca legea partidelor politice le da dreptul sa actioneze pentru desemnarea primului ministru si ca presedintele avea doar un rol formal. Problema urma sa fie transata de judecatorii Curtii Constitutionale. De altfel, la aniversarea a 17 ani de Constitutie, luni, Traian Basescu i-a soptit sefului Curtii Constitutionale Ioan Vida: "Pregatiti-va de sesizare!". Lipsa unui protocol semnat a fost unul din factorii decisivi care au inclinat balanta in favoarea PD-L in Comitetul Executiv al PSD de luni, alaturi de temerea ca liberalii nu au forta sa-l impuna pe Geoana in fruntea Executivului. "De ce sa mai mergem cu liberalii dupa atatea tradari?" era intrebarea de pe buzele majoritatii pesedistilor. Dupa votul final, marele invins, Ion Iliescu, a tras simplu concluziile, desi inca se mai zbate pentru reluarea discutiilor cu liberalii. "Pentru a intra la o combinatie de guvernare, ar prezenta mai multe garantii formula cu PD-L. Argumentul de baza in favoarea PD-L a fost aceasta ezitare a PNL". (Cristian ANDREI, Dan CARP)

Speriati de Patriciu si Iliescu

Principalele voci de sustinere ale aliantei PNL-PSD au venit din partea celor mai grele personaje asociate fiecarui partid: Dinu Patriciu si Ion Iliescu. Pozitia lor, "intre noi sau in opozitie", i-a speriat insa pe pesedistii care nu voiau sa piarda puterea din maini. "Guvern cu PSD, dar condus de PNL, avand prim-ministrul pentru a-si asigura aplicarea unui program liberal sau sa se duca in opozitie si sa astepte sa se termine focul celor doi urmasi ai FSN-ului", a dezvaluit influentul om de afaceri optiunile PNL. "Istoria se scrie incet", a motivat el. Si Ion Iliescu a avut o pozitie asemanatoare. "Eu sustin, in primul rand, o discutie cu PNL-ul si o combinatie posibila, pentru ca, altminteri, o combinatie cu PD-L inseamna subordonarea partidelor vointei lui Basescu", a spus Iliescu inainte de luarea deciziei finale, adaugand: "Varianta opozitiei e pe deplin posibila".

Impartirea cascavalului intre PD-L si PSD

Pesedistii si democrat-liberalii au negociat ieri intens in mai multe locatii din jurul Capitalei functiile din Executiv si programul de guvernare pe care le vor prezenta sefului statului. Lui Traian Basescu ii va reveni maine misiunea de a desemna candidatul pentru functia de prim-ministru si sa isi dea girul asupra numelor vehiculate pentru a prelua sefia ministerelor.

Ambele partide au venit cu o formula restransa de negociatori formata din cinci reprezentanti de seama, de la PSD participand Mircea Geoana, Miron Mitrea, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea si Dan Nica, iar din partea PD-L, Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Theodor Stolojan si Gheorghe Flutur. Printe numele vehiculate a prelua functia de premier s-au numarat cele ale lui Theodor Stolojan si Adriean Videanu. Emil Boc si Mircea Geoana si-au luat in serios misiunea primita de la presedintele Traian Basescu de a forma cat mai rapid Guvernul si au trecut la armonizarea pozitiilor fata de programul de guvernare si la impartirea functiilor din Executiv, legislativ, dar si din agentiile guvernamentale. De la primele ore ale diminetii, taberele de negociatori au inceput discutiile de tatonare pentru a vedea care este pozitia celeilalte grupari. Principala tema de discutie in plan economic a constituit-o modul de abordare asupra cotei unice, pesedistii nedorind sa renunte la protejarea categoriile sarace, in timp ce pedelistii au cerut pastrarea cotei unice sau macar a aparentei pastrarii acesteia. "Se cauta solutii pentru aceasta problema", ne-a explicat ieri un lider social-democrat.

Variante de Guvern

Nici pentru impartirea functiilor din Guvern lucrurile nu au mers prea lin intre cele doua grupari. Daca pesedistii au renuntat la pozitia de prim-ministru, pentru celelalte locuri in Executiv s-au lansat mai multe nume si variante, algoritmul stabilind o paritate intre cele doua formatiuni politice. In negocieri au intrat si cele doua Camere ale Parlamentului, sefia Senatului urmand a fi luata de Mircea Geoana, in timp ce pentru presedintia Camerei Deputatilor sunt in carti pedelistii Cezar Preda si Daniel Buda. De asemenea, pesedistul Ilie Sarbu este favorit pentru a prelua functia de vicepremier. Pesedistii si pedelistii au discutat si despre spargerea Ministerului de Finante si Economiei si a Ministerului de Interne si al Reformei Administrative. Daca la Justitie social-democratii insista pentru un reprezentant de-al sau - Cristian Diaconescu sau Victor Ponta -, pedelistii nu au nici un dubiu in privinta viitorului ministru de Interne, care va fi Vasile Blaga. In contrapondere, Liviu Dragnea este posibil sa preia Ministerul Reformei Administrative, el fiind cunoscut in PSD ca un adept al descentralizarii. Pedelistii au fost de acord sa renunte la functia de ministru de Finante, care ii va reveni lui Mihai Tanasescu, in timp ce Adriean Videanu va prelua celalalt minister "cu bani": Ministerul Dezvoltarii Regionale. In aceeasi sfera economica, social-democratul Iulian Iancu este vazut drept viitorul ministru al Economiei, iar la Ministerul Transporturilor sunt vehiculate numele lui Radu Berceanu si Ancai Boagiu. Fostul consilier prezidential, Mihai Stanisoara, a fost propus pentru Ministerul Apararii, iar sefia Afacerilor Externe va reveni cel mai probabil pesedistului Titus Corlatean. In zona sociala, Ministerul Muncii a fost revendicat de PSD pentru Marian Sarbu, iar ministerul Educatiei va reveni pedelistului, Catalin Croitoru. La ministerul Sanatatii, Florian Popa nu a avut prea multi contracandidati, acelasi lucru intamplandu-se pentru Theodor Paleologu la Ministerul Culturii. De asemenea, Ministerul Agriculturii va reveni PSD, Ilie Sarbu fiind in carti pentru preluarea lui. In discutii au mai intrat Ministerul Comunicatiilor, unde favorit este Dan Nica si Ministerul Mediului unde Alexandru Mazare se bate cu Sulfina Barbu. (Cristian ANDREI)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246653&data=2008-12-10