< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 8 decembrie 2008

Expert militar rus: "SUA au testat vineri mijloace de contracarare a rachetelor rusesti si chineze"

Rusia simte in coaste rachetele americane

Testul realizat de SUA in cadrul sistemului de aparare antiracheta, la sfarsitul saptamanii trecute, deasupra Oceanului Pacific, a urmarit punerea la punct a unor mijloace de contracarare a rachetelor balistice ale Rusiei si Chinei si nu ale "statelor problematice", cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord, asa cum incearca sa asigure, prin numeroase voci, Pentagonul, a comentat luni, pentru Itar-Tass, generalul Viktor Esin, principalul consultant al comandantului sef al Fortelor balistice strategice ale Rusiei.

"Evident, pentru a nu alarma opinia publica, inaltii functionari ai Agentiei de aparare antiracheta a SUA afirma ca s-a incercat testarea sistemului de neutralizare a ogivelor de pe rachetele iraniene si nord-coreene", a spus expertul rus, adaugand ca, in realitate, a fost testata tehnologia de anihilare a rachetelor balistice rusesti si chineze".

"Sistemul de aparare antiracheta american este universal, cuprinzand intregul spectru de rachete, inclusiv pe cele iraniene si nord-coreene, insa doar ogivele de pe rachetele balistice ruse si chineze sunt capabile sa creeze iluzia unor tinte false, ceea ce s-a si testat de SUA in cadrul experimentului de vineri", a explicat, pentru Itar-Tass, citata de Agerpres, generalul Viktor Esin, adaugand ca Rusia dispune de mai mult timp de astfel de focoase, iar China a inceput sa se doteze cu ogive de acest timp nu demult, in contextul intentiei Washingtonului de a-si extinde scutul antiracheta in Europa Centrala si Japonia.

"Coreea de Nord si Iranul nu dispun de acest tip de focoase si nici nu vor dispune intr-un viitor previzibil", considera consultantul citat.

Vineri, o racheta interceptoare a fost lansata de la baza aeriana din Vandenberg (California), in timp ce tinta - o ogiva fictiva - a fost lansata de pe insula Kodiak din Alaska. Acesta a fost al optulea test de interceptare care a reusit dintre cele 13 realizate de Pentagon din 1999.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=17616&data=2008-12-08