< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 4 decembrie 2008

Peste 50 de productii de arta vor fi prezentate la Festivalul Filmului Francez la Bucuresti

Din marele in micul Paris

A XII-a editie a Festivalului Filmului Francez incepe, maine, la Cinema Pro de la ora 20.00, si se anunta a fi o sarbatoare a productiei cinematografice din Hexagonul de astazi. Festivalul va debuta cu pelicula regizorului Jean-Francois Richet, "Mesrine: L'instinct de mort".

Peste 50 de filme, dintre care majoritatea in premiera romaneasca, retrospective, intalniri cu numerosi actori si regizori, toate isi vor gasi locul in aceasta a XII-a editie a festivalului, care omagiaza afinitatile elective existente dintotdeauna intre Festivalul de la Cannes si cinematografia romana.

Sectiunea "Quinzaine des Realisateurs" va da tonul senzationalului, care alaturi de Selectia Oficiala, una dintre cele mai prestigioase sectiuni ale Festivalului de la Cannes, va oferi publicului roman o mare retrospectiva a filmelor sale si proiectia Palme d'Or-ului de anul acesta, "Entre les murs"/ In clasa (foto dreapta) (care va rula luni, de la ora 20.00, la Cinema Pro). Regizorul Laurent Cantet va fi prezent ca spectator la propriul sau film. Pelicula reda viata unui tanar profesor de franceza intr-un colegiu cu probleme, care cauta raspunsuri la intrebari despre democratie si fata ascunsa a acesteia. Cantet abordeaza chestiunea esentiala a raporturilor individului cu societatea, locul acestuia in societate si incercarea lui de a-si pastra identitatea fara a fi supus judecatii colective.

Aceeasi sectiune ii va aduce un omagiu lui Lucian Pintilie, in prezenta regizorului urmand sa fie difuzat filmul "Niki & Flo" (foto stanga) (sambata, ora 20.00, Cinema Pro), cronica deziluzionata a unei prietenii in anii de dupa revolutie. Proiectia va fi precedata de difuzarea scurtmetrajului "Mes copains", la care va lua parte actrita Lolita Chammah, si de filmul romanesc al lui Radu Munteanu, "Boogie". Ca o lunga calatorie intre marele si micul Paris, aceasta sectiune dezvaluie o selectie variata a celor mai bune pelicule realizate recent in Franta de la Festivalul de la Cannes pana in prezent si care vor rula in curand pe ecranele romanesti.

Sarbatoarea filmului francez aduce o recunoastere deosebita actorilor Sandrine Bonnaire si Mathieu Amalric. Melodrama regizorului-pictor Julian Schnabel, "Le scaphandre et le papillon" (Scafandrul si fluturele), despre povestea reala a redactorului sef de la elitista revista Elle, care si-a dictat cartea doar clipind din pleoapa, al carui protagonist este Mathieu Amalric, va fi difuzat duminica, de la ora 17.00, la Cinema Europa.

Pentru a trai suspansul in toate formele sale, festivalul le rezerva cinefililor o noapte alba de filme (sambata, de la ora 19.00 pana a doua zi in zori), la Sala Elvira Popescu. Peliculele prezentate vor imbina toate genurile de suspans: crima, aventura, drama, scenele stranii si chiar de groaza intr-un film mut, pus pe muzica in direct.

Adriana VASILIU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246329&data=2008-12-04