< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - miercuri, 3 decembrie 2008

Nu stie stanga ce face dreapta

Fiscul plaseaza Compania Nationala a Huilei in executare, desi Guvernul a opritinca din iulie acest proces la companie

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), aflata in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) publica, pentru fiecare trimestru al anului, obligatiile restante la buget ale companiilor.

Conform site-ului MEF, cei mai importanti datornici la bugetul de stat sunt Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, cu o datorie de 1,18 miliarde de lei, UCM Resita - 120 milioane de lei, Electroputere Craiova - 119 milioane de lei, Societatea Nationala a Carbunelui (SNC) Ploiesti - 100 milioane de lei si Electrificare CFR - 98 milioane de lei. Conform site-ului MEF, CNH, Electroputere, Electrificare CFR si SNC sunt in executare silita, iar pentru UCM Resita s-au acordat inlesniri la plata. Tot in executare silita sunt, printre altele, si Apa Nova, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Distrigaz Sud, E.ON Moldova Furnizare, Murfatlar, PIC SA, RCS&RDS, SBS Broadcasting Media (n.r. - Prima TV), Electrica SA, Transfond, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, TCE 3 Brazi, TMK Resita. Aceste cifre sunt oficiale, afisate de ANAF!

Totusi, este putin probabil ca lucrurile sa stea intocmai asa. Un exemplu in acest sens il constituie compania de stat CNH Petrosani.

Conform ministrului de Finante, Varujan Vosganian, CNH a fost trecuta in administrare speciala de catre MEF, actionarul majoritar, procedura argumentata prin accelerarea privatizarii si care obliga creditorii bugetari sa suspende orice demers de executare silita impotriva companiei.

Conform unui ordin al ministrului Finantelor, toti creditorii bugetari sunt notificati cu privire la instituirea procedurii de administrare speciala si supraveghere financiara "in vederea ridicarii tuturor sarcinilor care greveaza asupra activelor companiei nationale care urmeaza a fi vandute, externalizate sau transferate, in scopul cresterii atractivitatii la privatizare", se arata in ordin.

Creditorii bugetari vor suspenda orice procedura de executare silita a CNH si nici nu vor initia un alt demers similar, pana la transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor. Masura se aplica inclusiv in cazul ministerului.

Conturile CNH au fost blocate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru recuperea unor datorii de 844 de milioane de lei catre bugetul statului, dar procedurile de executare silita a conturilor companiei au fost oprite de Guvern in luna iulie, pe o perioada de sase luni, pentru a permite continuarea activitatii si plata salariilor, precum si pentru a evita ca orice creditor cu sume mai mari de 10.000 de lei sa poata solicita intrarea companiei in faliment.

Guvernul a anuntat, in luna august, ca va reorganiza CNH pana la sfarsitul lunii noiembrie si va infiinta in perioada imediat urmatoare o structura speciala in sectorul minier, denumita Autoritatea Miniera din Romania. Cele doua masuri urmau sa fie promovate prin proiecte de legi supuse apoi aprobarii de catre Executiv si transmise spre dezbatere Parlamentului. Pana la acest moment, Guvernul nu a adoptat niciun proiect de act normativ in acest sens.

Daca nu a aparut Autoritatea Miniera, a aparut, in schimb, CNH pe lista datornicilor in executare silita, desi Guvernul a oprit inca din luna iulie procedurile, iar ministrul Vosganian a anuntat administrare speciala.

Se pare ca la ANAF, desi in subordinea MEF, nu ajung toate informatiile si toate actele normative!

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246297&data=2008-12-03