< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - vineri, 28 noiembrie 2008

Fara posibilitatea de a alege

Peste 18 milioane de romani au dreptul sa voteze duminica, dar o buna parte din acestia nu vor avea, fizic, posibilitatea. Romanii din strainatate, militarii, politistii, studentii, persoanele internate si detinutii vor avea mari dificultati in a-si exprima dorinta de vot la sfarsitul saptamanii.

Conform Legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului Art. 8, "fiecare alegator isi exercita dreptul de vot in sectia de votare in a carei lista electorala este inscris, de pe raza localitatii in care isi are domiciliul sau resedinta". Astfel, vor putea vota doar cei ce sunt "acasa" pe 30 noiembrie. In strainatate, ambasadele si consulatele permit votarea doar pe baza pasaportului insotit de o dovada de resedinta sau domiciliu in tara respectiva. Cei aflati in vacanta sau in calatorie de afaceri nu au aceasta posibilitate. O alta categorie care va intampina dificultati in participarea la vot va fi cea a studentilor. Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANSOR) si-a anuntat deja intentia de a sesiza CEDO cu privire la faptul ca legea nu permite studentilor, care reprezinta 5,3% din masa votantilor, sa voteze in centrele universitare. Guvernul a incercat sa dreaga busuiocul, acordand in urma cu cateva zile bilete gratuite de tren spre si dinspre localitatea de domiciliu, valabile pentru persoanele intre 18-25 de ani in perioada 28 noiembrie - 1 decembrie.

Daca studentii mai pot face efortul de a se intoarce acasa sa voteze, optiunea este complet exclusa pentru o alta categorie de votanti: detinutii. In penitenciare se afla inchise 4.446 de persoane cu drept de vot. Legea prevede insa ca acestia pot participa la scrutin doar daca au domiciliul in aceeasi unitate administrativ-teritoriala cu locul de detentie. Conform unui comunicat remis ieri de Administratia Nationala a Penitenciarelor, vor putea vota in aceste conditii numai 695 de detinuti. De asemenea, persoanele internate in spital, militarii si politistii vor avea aceeasi problema. Prefectul capitalei Ion Tincu a specificat in urma cu o luna, pentru NewsIn, ca doar bolnavii nedeplasabili pot solicita o urna mobila, in cazul celorlalte categorii fiind necesara deplasarea in localitatea de domiciliu.

Dan CARP

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=246095&data=2008-11-28