< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - miercuri, 26 noiembrie 2008

Eu cu cine votez?

Celebra intrebare a Cetateanului Turmentat din "O scrisoare pierduta" pare mai actuala decat oricand. Nu pentru ca, de Sf. Andrei, o buna parte a electoratului va merge turmentata la urne (oricum, toata Tranzitia asta ne-a turmentat zilnic), ci fiindca, pentru multi cetateni, uninominalul ramane o enigma. Pot sa-mi imaginez foarte bine bulibaseala care va exista duminica in sectiile de votare, cu mii de pensionari (cei mai disciplinati votanti, de altfel) cautand, sub dioptrii, numele candidatilor - practic, niste necunoscuti - si insemnele partidelor. Iar cetatenii sub 30 de ani, abia iesiti din barurile de sambata noaptea, vor absenta masiv.

In asemenea conditii, ce sfat as putea da eu, ca analist politic amator? Simplu: sa-i votam, unde-i prindem, pe toti candidatii cu prenumele Andrei, Andreea sau - mai stii? - Andra, macar pentru faptul ca, daca vor intra in Parlament, isi vor aduce aminte ca au fost alesi de ziua unui sfant si, rusinati, nu vor mai fura atata...

P.S. - Am vazut deunazi o scena care m-a amuzat enorm: la un ceas tarzior din noapte, in Piata Kogalniceanu, un cetatean cu adevarat turmentat (da' turmentat bine de tot!) statea, clatinandu-se vizibil, rezemat cu mana de un stalp pe care era lipit un afis electoral si zambea cu gura pana la urechi. M-am uitat la afis si, brusc, mi-am dat seama de ce zambea omu': din fotografie, un candidat PSD-PC il fixa pe turmentat cu un deget blajin si-i spunea, cu majuscule: MERITI MAI MULT RESPECT! Pai sa nu razi?!

Ioan GROSAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245975&data=2008-11-26