< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 20 noiembrie 2008

Lectia ungara, spusa la Bucuresti: Mariti salariile, dar reformati sistemul

Efectele maririi salariilor bugetarilor in Ungaria, in 2002, au aruncat in criza economica tara vecina, nici acum efectele nefiind pe deplin depasite

Prezent la conferinta "Fonduri structurale si societatea informationala" desfasurat joi, la Bucuresti, Jozsef Veress, fost secretar de stat, responsabil pe probleme de dezvoltare si UE in cabinetul premierului Ungariei, in perioada 2004-2006, a declarat ca "daca salariile cresc prea mult, exista probleme mai tarziu", potrivit ziare.com. "Nu pot sa vorbesc in numele Guvernului Romaniei, dar, din experienta proprie, cred ca in Ungaria problema a fost cresterea economiei, care nu a fost pe masura cresterii salariilor.

Pe de-o parte a fost foarte important ca oamenii din sectoare esentiale cum ar fi invatamantul sau sanatatea sa obtina salarii mai bune, iar pe de alta parte, experienta noastra arata ca daca salariile cresc prea mult, exista probleme mai tarziu. In plus, situatia actuala este mai grava, pentru ca traversam cu totii o criza financiara internationala. Principala problema pe timp de criza este cresterea economica, cresterea veniturilor bugetare, iar apoi redistribuirea lor in mod eficient", a mai declarat Jozsef Veress. Pe de alta parte insa, cazul Romaniei este unul special, avand in vedere cresterea economica din ultimul timp. "Cred ca in cazul Romaniei, care a avut parte de o crestere economica substantiala, este important sa creasca cele doua sectoare, invatamantul si sanatatea. Una dintre problemele actuale ale Ungariei, acum, este faptul ca nu avem suficienta forta de munca calificata.

Cresterea salariilor profesorilor trebuie legata de o reforma a sistemului de invatamant

Sistemul de invatamant este foarte important pentru acest lucru. Insa, fireste, cresterea salariilor este foarte importanta, dar trebuie legata de o reforma a sistemului din invatamant, pentru a-l face mai flexibil la nevoile economiei. Este una dintre lectiile pe care Ungaria le-a invatat in acea perioada", a mai afirmat oficialul din tara vecina, actual deputat in Parlamentul de la Budapesta. Seminarul desfasurat la Bucuresti, care a avut ca tema principala legatura dintre fondurile structurale si societatea informationala, a prilejuit evidentierea problemelor cu care micii afaceristi romani se confrunta in procesul de absorbtie a fondurilor europene.

Jozsef Veress a precizat pentru ca nici in Ungaria situatia nu a fost mai "roz" la inceput. "In primul plan de dezvoltare nationala al Ungariei, care practic se termina anul acesta, am absorbit aproape 99 la suta din fondurile europene. Dar in primul an a fost foarte greu pentru ca Uniunea Europeana insasi intarzia finalizarea dosarelor, semnarea contractelor si inceperea programelor", a precizat oficialul maghiar.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=16446&data=2008-11-20