< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - marti, 18 noiembrie 2008

Stiri pe scurt

Daune pentru Politkovsakaia

Fiul si fiica celebrei ziariste ruse Anna Politkovskaia, editorialist si reporter de investigatii la bisaptamanalul independent Novaia Gazeta, asasinata, prin impuscare, la 7 octombrie 2006, au solicitat daune morale in valoare de 10 milioane de ruble. Judecatorul tribunalului militar districtual din Moscova i-a recunoscut pe copiii Politkovskai drept parte vatamata si a acceptat sa examineze cererea acestora privind plata unor daune morale. Anna Politkovskaia, o militanta recunoscuta a drepturilor cecenilor si ale tuturor locuitorilor Caucazului de Nord, a criticat dur politica fostului presedinte Vladimir Putin, in general, dar, cu prioritate fata de Cecenia. (I.C.)

Fara clauze tranzitorii

Guvernul de la Sofia insista sa fie eliminate clauzele tranzitorii care limiteaza circulatia cetatenilor bulgari in state membre ale UE, a declarat ministrul bulgar al Protectiei Sociale, Emilia Maslarova, citata de Novinite.com. Strategia comuna pentru imigratie nu ar trebui sa permita standarde duble referitoare la cetatenii unor state membre precum Romania si Bulgaria, a afirmat oficialul de la Sofia. Potrivit ministrului, Guvernul bulgar va insista ca alte state sa isi declare pozitia referitoare la revocarea regimului tranzitoriu. (D.E.)

Fault la scut

Constitutia Cehiei "nu prevede amplasarea de baze militare straine in Republica Ceha", a declarat presedintele Camerei inferioare a Parlamentului ceh, Miloslav Vlcek, citat de cotidianul Rossiiskaya Gazeta. "Luam in considerare posibilitatea de a aduce aceasta problema in atentia Curtii Constitutionale", a spus el, inaintea unei vizite la Moscova. "Sunt impotriva amplasarii unui radar american pe teritoriul Republicii Cehe si nu sunt singurul", a adaugat oficialul de la Praga, care crede ca eficienta sistemului antiracheta poate fi pusa sub semnul intrebarii. (M.I.)

Gratiere pentru spion

Numeroase personalitati israeliene i-au adresat o petitie premierului Ehud Olmert in care il roaga sa ii ceara presedintelui american George W. Bush gratierea spionului Jonathan Pollard, relateaza Reuters. Semnatarii petitiei fara precedent subliniaza ca Bush a fost un presedinte "extrem de amical in relatia cu Israelul", apreciind ca raspunsul sau va fi favorabil. Pollard, analist la Fortele Navale britanice, a fost condamnat la inchisoare pe viata in Statele Unite pentru ca a furnizat Israelului mii de documente secrete. Fostul director CIA, George Tenet, a amenintat ca va demisiona daca presedintele Bill Clinton il va gratia pe Pollard. (M.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=245624&data=2008-11-18