< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 18 noiembrie 2008

CEDO a condamnat Republica Moldova pentru restrictiile impuse persoanelor cu cetatenie multipla

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru interdictiilor impuse de autoritatile de la Chisinau persoanelor cu multipla cetatenie de a ocupa anumite functii in stat.

Dupa adoptarea de catre Parlamentul Republicii Moldova a modificarilor legislative prin care se interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa ocupe anumite functii in stat, doua persoane politice de peste Prut - Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, care detine si functia de vicepresedinte al Partidului Liberal, si juristul Alexandru Tanase, prim-vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat, care au si cetatenia romana, au atacat guvernul moldovean la CEDO. Curtea de la Strasbourg a declarat insa inadmisibila cererea lui Chirtoaca, deoarece acesta a declarat in cateva randuri ca nu intentioneaza sa paraseasca functia de primar in favoarea celei de deputat.

Pe marginea cererii depuse de Alexandru Tanase, CEDO a considerat ca legea respectiva nu este justificata si proportionala, fiind contrara art. 3 al Protocolului 1 la Conventia Europeana (care asigura dreptul la alegeri libere) si art. 17 al Conventiei Europene pentru Cetatenie, a anuntat marti avocata reclamantilor, Janta Hanganu, relateaza Agerpres.

Conform cercetarilor Curtii de la Strasbourg, Republica Moldova este singura tara din cadrul Consiliului Europei care, desi permite multipla cetatenie, interzice persoanelor care o detin sa fie eligibile pentru functii publice, inclusiv pentru cea de deputat. Aceeasi instanta a Consiliului Europei atrage atentia ca legea a fost adoptata de Chisinau in ajunul declansarii campaniei electorale, iar guvernul moldovean nu a reactionat la semnalele ingrijoratoare din partea Consiliului Europei privind incompatibilitatea acestei legi.

De mentionat ca, la 3 septembrie 2008 pe aceasta cauza a fost depus si un memoriu de catre Guvernul Romaniei, sustinand pretentiile reclamantilor.

Potrivit avocatei de la Chisinau, guvernul Moldovei poate ataca decizia Curtii la Marea Camera a CEDO in decurs de trei luni.

Chiar daca parlamentul Republicii Moldova va incerca sa gaseasca diferite cai pentru a tergiversa modificarea legislatiei in vigoare sau abrogarea legii respective, viitorul legislativ de la Chisinau va fi constrans sa modifice prevederile respective, a concluzionat, la randul sau, Alexandru Tanase.

Parlamentul de la Chisinau a adoptat in luna aprilie modificari ale legislatiei prin care se interzice dubla sau multipla cetatenie in cazul mai multor categorii de functionari publici, intre care presedinte al Republicii Moldova, deputat, ministru, primar, presedinte de raion, etc, persoanele care obtin o asemenea functie fiind obligate ca, in termen de sase luni, sa prezinte dovezi ca au inceput procedura de renuntare la cea de-a doua cetatenie.

Autoritatile de la Chisinau sustin ca in elaborarea proiectului de lege respectiv s-au condus dupa prevederile legislative ale unor state membre ale UE si ca modificarile aduse nu ar constitui o incalcare a drepturilor omului.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=16274&data=2008-11-18