< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - marti, 18 noiembrie 2008

Elevii au rezultate proaste la invatatura pentru ca profesorii sunt slab pregatiti

Elevii romani au rezultate proaste la invatatura pentru ca profesorii sunt slab pregatiti. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns membrii Comisiei pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European, in urma rezultatelor slabe ale elevilor romani la testele internationale. Una dintre solutiile propuse de oficialii europeni este aceea ca tinerii profesori sa stea intr-o perioada de proba, cum se intampla la orice angajare.

In anul 2006, Romania a obtinut rezultate dezastruoase la testele PISA si PIRLS, organizate in cadrul unui studiu privind evaluarea profesorilor din Uniunea Europeana. La testul PISA, elevii romani s-au clasat pe locul 47 din cele 57 de tari participante. Astfel, la citire/lectura - peste 53% dintre elevi au avut cel mai slab nivel, iar la stiinte - aproape 80% dintre scolari nu au atins nici macar nivelul de baza al "alfabetizarii". In schimb, la testul PIRLS, Romania a ocupat locul 36 din 45 de tari participante. 16% dintre elevii de clasa a IV-a nu au reusit sa atinga nici macar cel mai scazut nivel de performanta in intelegerea unui text scris.

Studiul oficialilor europeni, preluat de Antena 3, arata ca tarile cu rezultate proaste la aceste evaluari au profesori slab pregatiti. In aceste conditii, Comisia pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European ofera solutii pentru rezolvarea problemei de pregatire a profesorilor. In primul rand, conform membrilor Comisiei, ar trebui selectati doar candidatii "potriviti" pentru meseria de profesor. Statele cu performante ridicate folosesc tehnici de recrutare imprumutate din lumea afacerilor pentru a selecta doar profesorii de calitate si nu ezita sa-i inlature din sistem pe dascalii cu rezultate slabe. De asemenea, oficialii europeni propun ca profesorii incepatori sa stea intr-o perioada de proba. In aceasta etapa, activitatea lor ar trebui sa fie monitorizata de un profesor cu experienta care sa-i asiste la ore si sa-i invete cum sa predea cat mai eficient.

A.E.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=16249&data=2008-11-18