< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 8 noiembrie 2008

Lumea comemoreaza pe 9 noiembrie inceputul Holocaustului

In fiecare an, pe 9 noiembrie, se comemoreaza "Noaptea de Cristal", momentul care marcheaza inceputul Holocaustului, informeaza Agerpres. In 1938, pe 9 noiembrie, trupele de asalt naziste si membrii tineretului hitlerist au atacat comunitatea evreiasca din Germania, au incendiat sinagogile, au distrus magazinele din cartierele evreiesti si au arestat sau omorat familii intregi. Cei arestati au fost dusi in lagarele de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenward, Birkenau sau Auschwitz unde au asteptat decizia de exterminare.

Europa a inceput sa comemoreze abia in 1988 cele 24 de ore de violente ce au umplut strazile Germaniei de cioburi de cristal si lagarele naziste de oameni nevinovati.

In prezent, Holocaustul este comemorat de majoritatea statelor care respecta unicitatea si sacralitatea vietii, inclusiv de state care nu au avut nici o legatura cu evenimentele petrecute in timpul dominatiei naziste.

Majoritatea lagarelor si locurilor de executie in masa din Germania si din tarile ocupate au fost transformate in muzee. Cea mai importanta organizatie pentru comemorarea Holocaustului, Yad Vashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor si Eroilor Holocaustului, a fost infiintata la Ierusalim, prin decizia Parlamentului israelian, in 1953. La Washington a fost infiintat, in 1993, Muzeul Memorial al Holocaustului destinat prezentarii ororilor care s-au petrecut in spatele gardurilor de sarma ghimpata care imprejmuiau centrele de exterminare naziste, iar la Los Angeles a fost deschis Muzeul Tolerantei, dedicat luptei impotriva prejudecatilor, intolerantei, incalcarii drepturilor omului si genocidului. La Bucuresti a fost deschis, pe 25 octombrie 2005, Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" cu scopul studierii Holocaustului, identificarii si conservarii documentelor privind Holocaustul si depozitarea acestora in siguranta pentru a pastra vie amintirea celui mai oribil act pe care l-a comis umanitatea in cei 10.000 de ani de civilizatie.

S.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15730&data=2008-11-08