< Imprimare >      ZIUA - OPINII - joi, 30 octombrie 2008

Presedintele in conflict de interese cu economia

Guvernul Tariceanu a amanat printr-o ordonanta de urgenta termenul la care va fi aplicata asa numita "lege 50%" de majorare a salariilor din invatamant. De alta parere e presedintele Basescu, sustinut de PD-L. Devenit principal sustinator al legii, domnia sa a intrat in conflict de interese cu BNR in privinta politicii salariale optime dupa 1 ianuarie 2009. Sunt majorari de salarii - deocamdata in invatamant, de natura sa cauzeze inflatia, cu riscul unei deprecieri a leului si al intrarii economiei in criza.

De pe acum ratingul de tara al Romaniei a inceput sa scada. In cazul ca se cedeaza cererilor sindicatelor inflatia va creste iar ratingul va scadea, ceea ce numai bine nu face economiei nationale. Or, dupa cum se stie, economia mondiala se afla in prezent in criza; in criza acuta se afla deja tari vecine precum Ungaria si Bulgaria. Romania a reusit sa se tina departe, a reusit sa-si pastreze si independenta de marile agentii internationale, precum Fondul Monetar International. Actuala politica economica merita apreciere. Premierul Calin Popescu Tariceanu se impotriveste deci, pe drept cuvant, "pomenilor electorale" actuale in randul carora se inscriu si majorarile de salarii fara acoperire in cresteri de productivitate.

In aceastA conjuncturA, presedintele, care nu-i economist, are obligatia morala sa judece pe termen mijlociu si lung, nu pe termen scurt. Rational ar fi chiar sa se puna momentan surdina luptelor dintre partide. De ce subliniem aceasta?

Prognoza Stratfor (organizatie privata de informatii din Statele Unite), pe trimestrul al patrulea al anului in curs, prezinta Romania ca una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic. Nu intamplator probabil, principalul specialist economic al Partidului Democrat Liberal, domnul Stolojan, tace; domnul Mugur Isarescu, de asemenea. De ce vocifereaza deci un diletant in economie ca domnul Basescu in timp ce domnul Stolojan si domnul Isarescu tac? Sa fie alt indiciu ca presedintele impinge economia pe o panta alunecoasa prin demagogia sa salariala?

Serban ORESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244730&data=2008-10-30