< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 30 octombrie 2008

Rusia la CEDO, pentru masacrul de la Katyn

In stilul ei caracteristic, Moscova nu recunoaste nici acum asasinarea in aprilie-mai 1940 a aproximativ 22.000 de ofiteri polonezi.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg ar putea cere Rusiei unele explicatii in legatura cu "masacrul de la Katyn", dupa ce a admis plangerile fiului si unui nepot a doi ofiteri polonezi ucisi in 1940 in padurea aflata astazi pe teritoriul Belarus, noteaza cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Este vorba de fiul ofiterului armatei Poloniei Jerzy Janowiec si nepotul unui alt ofiter polonez, Antoniego Rybowskiego. Dupa cum relateaza Gazeta Wyborcza, citata de Agerpres, rudele celor doi ofiteri polonezi au purtat timp de cinci ani o batalie fara succes cu justitia rusa, pentru a obtine acces la documentele din Dosarul Katyn.

Cu toate ca mai mute zeci de polonezi au depus in ultimii ani plangeri la CEDO impotriva Rusiei, doar in cazul rudelor celor doi ofiteri polonezi instanta europeana de la Strasbourg a admis plangerile. Aceasta datorita faptului ca cei doi au reusit sa obtina documente oficiale ce atesta implicarea NKVD-ului (politiei politice a lui Stalin) in uciderea rudelor lor.

In pofida documentelor eliberate de Procuratura militara rusa ca Jerzy Janowiec si Antoniego Rybowskiego au fost ucisi de NKVD, tribunalele din Rusia, inclusiv Curtea Suprema a refuzat sa recunoasca rudele celor doi ofiteri parte vatamata. Mai mult, lor li s-a interzis si accesul la intregul dosar Katyn, intrucat dupa cum au explicat oficialii rusi este vorba de informatii clasificate. In plus, chiar daca NKVD a ucis ofiteri polonezi la Katyn, cazul reprezinta o crima obisnuita si nu prezinta semnele unui genocid, care nu are termen de prescriere, a decis justitia rusa.

In plangerea depusa la CEDO, rudele ofiterilor Jerzy Janowiec si Antoniego Rybowskiego au indicat ca Rusia le-a incalcat dreptul la un proces echitabil. Conform Conventiei pentru drepturile omului, fiecare tara are datoria sa asigure viata oricarei persoane si sa dea explicatii in cazul fiecarei morti in parte, mai ales cand exista suspiciuni ca faptuitorii sunt reprezentanti ai statului.

"Masacrul de la Katyn" este termenul generic utilizat pentru impuscarea in aprilie-mai 1940 a aproximativ 22.000 de ofiteri polonezi, care se aflau inchisi in diferite lagare ale NKVD. Padurea din Katyn este doar unul dintre locurile unde au fost impuscati ofiterii polonezi, aici gasindu-se, pentru prima data, ramasitele pamantesti ale unora dintre ei in 1943. Ulterior, gropi comune au fost descoperite in padurile de langa Harkov (Ucraina) si Smolensk (Rusia).

Primele informatii despre crima sovieticilor de la Katyn au aparut in public in 1992. Presedintele de atunci al Rusiei, Boris Eltin, daduse ordin Curtii Constitutionale de la Moscova sa ataseze la Dosarul PCUS si documentele din arhiva speciala referitoare la masacrul ofiterilor polonezi in anul 1940. Aceste documente au fost descoperite in Dosarul nr.1 la care aveau acces doar secretarii generali ai CC al PCUS.

ZIUA Online

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15225&data=2008-10-30