< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - luni, 27 octombrie 2008

Romania de peste Prut: Cimitirul eroilor romani de la Micleuseni a fost reinaugurat

Un nou Cimitir de Onoare romanesc, situat in satul Micleuseni, raionul Straseni (zona de centru a Republicii Moldova, la circa 50 kilometri de Prut) a fost reinaugurat datorita sprijinului din partea administratiei locale si a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE) din Romania.

In cimitir sunt inmormantati peste 220 de militari romani decedati in luptele purtate pe Valea Dolnei, in vara anului 1941. "In timpul sovietic aici era vraiste. Abia acum ostasii romani cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial pe Valea Dolnei si-au gasit, in sfarsit, linistea", scrie luni cotidianul Timpul, de la Chisinau, citat de Agerpres.

Cristian Scarlat, presedintele ONCE, a declarat in cadrul evenimentului ca "prin eforturile celor de aici si ale celor de acasa, eroilor romani le-a fost restabilita demnitatea".

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care a fost mentionat printre ctitorii noului cimitir, a precizat ca "este de datoria noastra sa-i pomenim si, prin ceea ce facem, sa justificam fapta eroica a ostasilor romani".

Lucrarile de reconstructie, finantate de Oficiul National pentru Cultul Eroilor, au fost executate in parteneriat cu Consiliul Raional Straseni si cu sprijinul Societatii Culturale Ginta Latina. Proiectul a vizat refacerea dupa planurile initiale ale cimitirului, cu o suprafata de 936 de metri patrati, unde sunt 11 morminte comune, majoritatea eroilor fiind necunoscuti.

Cazut in uitare in ultimii zeci de ani, cimitirul s-a bucurat, in ultima vreme, de atentia comunitatii locale, prin instalarea a 23 de insemne de capatai, 5 cruci crestine, a unui bloc comemorativ de piatra (adus in 2004), precum si a unei troite.

Cimitirul de la Micleuseni reprezinta al cincilea proiect de reconstructie a Cimitirelor de Onoare romanesti din Republica Moldova, finalizate de catre Oficiul National pentru Cultul Eroilor in ultimii doi ani, dupa Tiganca, Nicolaieuca, Festelita si Varvareuca.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=15016&data=2008-10-27