< Imprimare >      ZIUA - DOSARE ULTRASECRETE - sambata, 25 octombrie 2008

Mesaje iredentiste neconventionale

Pe langa mijloacele clasice de comunicare sunt folosite tot mai intens canalele neconventionale sau paralele prin care sunt transmise mesajele politice. Ideea existentei unui "tinut secuiesc" este promovata prin orice cai: de la tricourile echipelor de hochei, la organizarea de sondaje sociologice numite referendumuri, organizarea de concerte rock sau crearea de scandaluri artificiale.

Vorbind despre mijloacele de comunicare, manipulare si persuasiune, Kevin Hogan, Doctor in Psihologie, spunea ca puterea de convingere poate fi folosita foarte usor pentru a abuza sau manipula, pentru a vatama sau produce rau, dar poate fi utilizata si in scopuri pozitive. Acesta considera ca persiuasiunea este capacitatea de a le induce convingeri si valori altor persoane, influentandu-le gandurile si actiunile prin strategii specifice. Schema clasica a comunicarii presupune existenta unui emitator, a unui mesaj si al unui receptor; exista insa o serie de elemente adiacente care adesea sunt ignorate, dar care in cazul de fata sunt foarte importante: sursa (care nu este intotdeauna emitatorul), codificarea (mijloacele folosite pentru a transmite mesajul) si canalul (mediul utilizat pentru a transmite mesajul). Asa cum publicitatea neconventionala castiga din ce in ce mai mult teren, utilizand orice spatiu disponibil pentru promovarea unor produse, la fel si mediul politic apeleaza din ce in ce mai mult la mijloace neconventionale de promovare. Doua exemple in acest sens sunt Partidul Popular European (P.P.E.) si Barack Obama, candidatul la presedentia S.U.A., care utilizeaza in campaniile lor videoclipuri on line.

Versuri agresive

Formatia maghiara de muzica rock "Karpatia", cunoscuta drept una din cele mai nationaliste trupe, a sustinut un concert in cadrul Taberei Tineretului Ardelean (E.M.I.) din august 2008, organizata la Gheorgheni, judetul Harghita, la care a participat si liderul Garzii Maghiare, Vona Gabor; de altfel, este cunoscut faptul ca organizatia condusa de Vona Gabor a sustinut mereu aceasta formatie. Piesele trupei "Karpatia" contin o serie de mesaje ce indeamna la unificarea Ardealului cu Ungaria, chiar si prin violenta, anularea Tratatului de la Trianon si realizarea Ungariei Mari. Astfel, versurile piesei "Vor mai fi.." spun ca: "Vor mai fi, Vor mai fi / Vor mai fi motociclisti, vor mai fi patrioti la Mures. / Turda, Miercurea-Ciuc, Oradea, Baia Mare, Se vor intoarce la toamna / Pentru tine traim draga casa, Sa piara - Sa piara Trianon! / Vor mai fi patrioti la Mures ... Vor mai fi rachete, Vor mai fi patrioti inarmati in orasul Pecs ... Vor mai fi grenade, Vor mai fi armuri in orasul Fehervar / Sa piara - Sa piara Trianon!". Piesa "Pamant unguresc" indeamna la realizarea Ungariei Mari, considerand Ardealul un pamant unguresc: "Vanturile reci ce bat peste Ardeal / Se roaga cu lacrimi / Credem, credem / In renasterea Ungariei / Credeti in pamantul maghiar mostenit / Scaldat in sange maghiar / Credem, credem / In renasterea Ungariei"; un alt exemplu sunt versurile piesei "Ardealul e liber", care spun: Inu va fi casa altcuiva / Ardealul va ramane mereu Ardeal / In zadar l-au devastat cuceritorii in lupta / Ardealul e liber si va ramane liber! / Ardealul e liber si va ramane liber!". Formatia "Karpatia" a mai concertat in Romania si in luna mai, la Oradea, in cadrul unei manifestari organizate de Universitatea privata Partium.

"Tinutul secuiesc" pe gheata

Un alt exemplu concludent in acest sens, din lumea sportului, este echipa harghiteana de hochei pe gheata H.C. Csickszereda (H.C. Miercurea-Ciuc), care a debutat in noul sezon cu tricouri inscriptionate in partea centrala cu mesajul: "Vizitati Tinutul Secuiesc!". Presedintele clubului este omul de afceri Kurko Janos Gyorgy, fostul presedinte al Federatiei Romane de Hochei pe Gheata; acesta a fost acuzat in presa ca nu toate afacerile pe care le-a condus au fost legale, dar ca ar fi scapat de urmarirea penala deoarece unul din asociatii sai este cumnatul parlamentarului U.D.M.R. Verestoy Attila, iar avocatul sau este senatorul Gyorgy Frunda. Printre sponsorii echipei se numara hotelul condus de Kurko Janos, Hunguest Hotel Fenyo, precum si Consiliul Local al Municipiului Miercurea-Ciuc. Odata cu semnarea unui acord intre federatiile de hochei pe gheata ale Romaniei si Ungariei, a luat fiinta Liga Mol, competitie la care participa cele mai bune echipe din cele doua tari; H.C. Csickszereda este una din echipele care fac parte din aceasta liga, alaturi de Steaua Bucuresti, Sport Club Miercurea-Ciuc si Progym Gheorgheni. Meciurile se desfasoara alternativ, atat in Romania cat si in Ungaria. Practic, o echipa romaneasca, sustinuta de Consiliul Local Miercurea-Ciuc, promoveaza prin aceste tricouri "Tinutul Secuiesc" in tara, dar si in Ungaria.

Publicitate politica

Tot in aceasta categorie, a canalelor neconventionale, se incadreaza si amplasarea de catre Consiliul Judetean Covasna(C.J.C.) a panoului cu "Tinutul Secuiesc". Aceasta pancarta, inscriptionata in limba maghiara, romana si engleza, ce prezenta o poarta secuiasca sculptata si doi tineri imbracati in costume populare maghiare, a fost amplasata la linia de delimitare administrativa a judetelor Covasna si Brasov. Printre altii, la dezvelirea panoului au participat presedintele UDMR, Marko Bela, o serie de parlamentari ai aceluiasi partid, conducerea Consiliului Judetean Covasna, precum si reprezentanti ai Primariei Municipiului Sfantu Gheorghe. Interesant este faptul ca Certificatul de Urbanism si Autorizatia de Construire, necesare amplasarii acestui panou, au fost emise de insusi beneficiarul acestuia, Consiliul Judetean Covasna. Mai mult, restul avizelor necesare au fost obtinute pentru constructia unui "panou publicitar", fara a preciza insa autoritatilor emitente, in momentul solicitarii, continutul mesajului ce urma sa apara pe acesta. Concluzia reprezentantilor Drumurilor Nationale Covasna si ai Politiei a fost ca panoul a fost amplasat ilegal, datorita faptului ca el se afla la mai putin de sapte metri de drumul national, C.J.C. fiind somat sa-l mute la o limita legala de sapte metri.

"Referendum" sociologic

In anul 2004, Conducerea de atunci a Consiliului National Secuiesc (C.N.S.-presedinte Csapo Jozsef) a inaintat consiliilor locale din judetele Covasna, Hargita si Mures proiecte de hotarari pentru organizarea referendumului pentru "obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc". Din cele peste 200 de localitati carora li s-a solicitat acest lucru, au raspuns pozitiv doar cateva: Ilieni, Batanii Mari (judetul Covasna), Lazarea, Joseni, Ditrau, Gheorgheni (judetul Harghita), Balauseri, Pasareni, Fantanele (judetul Mures), localitati care au hotarat organizarea referendumului initiat de C.N.S.. Cum era si firesc, prefecturile au reactionat, atacand in instanta de contencios administrativ deciziile respective, au castigat si astfel referendumul nu a mai avut loc. In octombrie 2006, Comisia Permanenta a C.N.S. a hotarat organizarea unui nou referendum, formula utilizata de aceasta fiind "un referendum intern pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, informal, sub forma de sondaj de opinie sociologic, organizate prin mijloace proprii". Din 2006 pana in februarie 2008, oamenii C.N.S.-ului s-au plimbat cu urnele mobile din sat in sat, astfel incat, dupa mai bine de un an si jumatate ei ar fi strans 250.000 de adeziuni in favoarea autonomiei - demersul C.N.S. este in fapt unul pueril, ce nu respecta nici un principiu de sociologie si statistica. Scopul referendumului s-a modificat ulterior, rezultatele acestuia fiind centralizate intr-un "Memorandum al C.N.S." ce a fost inaintat Uniunii Europene si Consiliului Europei, pentru a demonstra "vointa" locuitorilor zonei. Actiunea s-a terminat fara nici un raspuns concret din partea Europei. In luna august 2008, Comisia Permanenta a C.N.S. a decis sa reia referendumul, cu mici modificari de aceasta data, in fapt o combinatie intre cele doua: organizarea referendumului de consiliile locale (adica de stat), dar fara a fi subsumat obtinerii autonomiei teritoriale, ci reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei, mai precis, desfiiintare limitelor de delimitare administrative intre judetele Covasna, Harghita si Mures si infiintarea unitatii administrativ-teritoriale "Tinutul Secuiesc".

Conform legislatiei, modificarea organizarii administrative a teritoriului, respectiv desfiintarea a trei judete si infiintarea judetului "Tinutului Secuiesc", constituie conform legii 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, o problema de interes national si drept urmare se supune referendumului la propunerea presedintelui Romaniei, dupa consultarea Parlamentului.

Practic, in spatele organizarii referendumului se afla interesele politice ale C.N.S. si ale Partidului Civic Maghiar (P.C.M.), fiind o diversiune menita a distorsiona mesajul electoral al U.D.M.R.. Actiunea referendumului ofera suficiente motive pentru ca P.C.M. sa apara in campania electorala ca un partid serios, ce sprijina cu adevarat autonomia acestei zone. Mai mult, acesta "se bate" chiar si cu statul roman, spre deosebire de U.D.M.R. care, aservita puterii de la Bucuresti, nu face nimic in privinta autonomiei "Tinutului Secuiesc".

Ioan TUDOR

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244554&data=2008-10-25