< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - sambata, 25 octombrie 2008

NASA si Agentia Spatiala Europeana vor coloniza planeta Marte

NASA si Agentia Spatiala Europeana (ASE) vor sa trimita o misiune cu echipaj uman spre Marte in preajma anilor 2030 sau 2040, la care vor lua parte sase astronauti. Vor urma alte misiuni, formandu-se, astfel, o colonie de 30 de suflete, relateaza Antena 3.

Primele persoane care vor ajunge pe Marte vor fi nevoite sa ramana acolo, la fel ca europenii care au luat calea teritoriului american. Aceasta este parerea lui Buzz Aldrin, al doilea om care a pasit pe Luna, citat de StiintaAzi. Motivul rezida in costurile ridicate pe care o asemenea calatorie le implica si durata mare, un an si jumatate. Acest fapt ar duce poate, in cel mai bun caz, la o vizita pe Marte si apoi la alte decenii de pauza, spune Aldrin.

"Oamenii care vor pleca vor trebui sa dea dovada de o mentalitate de colonisti, sa priveasca inainte, fara sa se astepte sa revina acasa dupa cativa ani", a declarat Aldrin.

La varsta de 30 de ani, li se va oferi o oportunitate. Daca o accepta, ii vom antrena si, cinci ani mai tarziu, ii vom trimite. Cine stie ce descoperiri tehnologice vor avea loc pana cand ei vor implini 65 de ani? Poate ca vor ramane acolo pentru totdeauna, sau poate vom reusi sa-i aducem inapoi", a mai adaugat astronautul.

Planeta Rosie are un potential mult mai ridicat decat Terra pentru a sustine viata umana, pentru ca exista mai multe rezerve de apa, spune astronautul, intr-un interviu acordat AFP.

Un alt factor care ingreuneaza deplasarea oamenilor pe Marte este distanta - 55-400 de milioane de kilometri, in timp ce distanta pana la Luna e de 380.000 de kilometri, parcursi de echipajul lui Neil Armstrong in doar opt zile.

Practic, misiunea pe Marte trebuie sa fie inceputul colonizarii planetei.

"Trebuie sa trimitem oameni permanent. Daca nu suntem dispusi sa facem asta, nu cred ca ar trebui sa investim pentru a merge acolo si apoi sa ne oprim", a declarat Aldrin.

"Daca reusim sa ducem cativa oameni acolo in siguranta, va merita efortul de a-i aduce inapoi, dupa 12 sau 18 luni? Sigur ca nu", e de parere astronautul.

Totusi, exista cercetatori care sustin ca o misiune cu echipaj uman e mult mai putin eficienta decat uma fara oameni la bord, cea din urma putand obtine mai multe informatii despre planeta

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14960&data=2008-10-25