< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - vineri, 24 octombrie 2008

Romania trece la ora de iarna la acest sfarsit de saptamana

Romania va trece oficial la ora de iarna (ora Europei Orientale), in noaptea de sambata (25 octombrie) spre duminica (26 octombrie), cand ora 4,00 va deveni ora 3,00.

Astfel, duminica, ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, ziua devenind cea mai lunga din an, cu 25 de ore.

Incepand de duminica, Romania va trece din nou la ora fusului 2, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si timpul universal (numit impropriu si GMT) urmand sa fie de numai doua ore. Schimbarea nu va fi simultana, in toate tarile unde are loc, din cauza diferentei de fus orar, potrivit Agerpres.

Odata cu incetarea folosirii orei de vara, mai multe tari din Europa si Statele Unite ale Americii vor da ceasurile cu o ora in urma. Trei tari din UE (Marea Britanie, Irlanda si Portugalia) vor reveni la ora GMT, in timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia si Olanda vor fixa ceasurile la ora GMTA1. La randul lor, Ciprul, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia si Lituania isi vor fixa ceasurile la ora GMTA2.

Timpul Central European (CET) va ramane cu 6 ore inaintea Timpului European Standard (EST). CET va fi cu o ora inaintea GMT (de la doua ore decat era initial) si EST va fi cu cinci ore inaintea GMT (fata de patru ore cat era initial).

Programul unitatilor economice, sociale si culturale din intreaga tara va ramane neschimbat.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul primului razboi mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa. Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata in SUA, in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

Ora de vara si ora de iarna au un rol important si in calculele astrologice. Ora de vara a fost reintrodusa in anul 1979 si recalculata in 1997. Intre 1979 - 1996 s-a trecut la ora de vara in ultima duminica a lui martie si la ora de iarna in ultima duminica a lui septembrie.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14886&data=2008-10-24