< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 21 octombrie 2008

Iliescu invins de Geoana

Fostul sef de stat a pierdut prin neprezentare meciul pentru sefia Senatului * Candidatul sau, Doru Ioan Taracila, a pierdut in fata lui Ilie Sarbu, omul sustinut de presedintele PSD

Liderul PSD a reusit sa-l impuna pe vicepresedintele Ilie Sarbu (foto) drept candidat al pesedistilor pentru sefia Senatului, in ciuda opozitiei lui Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, care il sustineau pe Doru Ioan Taracila. Profitand de faptul ca presedintele de onoare a fost plecat din tara, Geoana a supus la vot cele doua propuneri, Sarbu si Taracila, in cadrul Biroul Permanent (BPN) si al grupului senatorial. In ambele foruri, Sarbu a iesit castigator.

Surse din PSD ne-au declarat ca votul in plen pentru sefia Senatului se va da saptamana viitoare, deoarece nu s-au finalizat negocierile cu celelalte partide pentru sustinerea candidatului social-democrat. Conducerea PSD a finalizat ieri si listele pentru alegerile parlamentare, Ana Birchall urmand sa candideze in colegiul pentru deputati din SUA-Canada. Ilie Sarbu l-a surclasat pe Doru Ioan Taracila in cadrul conducerii partidului, unde a obtinut voturile celor prezenti, existand doar doua abtineri: Rodica Nassar si Alexandru Athanasiu. Constient ca lupta nu este pierduta, Doru Ioan Taracila a declarat celor prezenti ca spera ca in grupul senatorial lucrurile se vor schimba. Cu toate acestea, Mircea Geoana a iesit dupa sedinta si a sustinut ca votul dat de conducere va fi cel decisiv. "Este o competitie in interiorul partidului, este libertatea fiecarui senator al nostru sa candideze pentru o functie importanta, dar din punct de vedere al modului in care Biroul partidului vede aceasta succesiune la conducerea Senatului, cel care are ultimul cuvant in interiorul partidului este BPN si ar trebui sa avem un sentiment politic cu privire la aceste nominalizari", a fost avertizarea adresata de liderul PSD propriilor senatori inaintea votului din grup.

Sarbu-Taracila: 22-17

Pentru a fi sigur ca tabara sa nu va suferi vreo infrangere, Geoana si-a amanat vizita pe care trebuia sa o efectueze in Dolj si a tinut sa fie prezent si in sedinta grupului. Serban Nicolae, favoritul lui Iliescu, s-a retras rapid din competitie in lipsa sustinatorului sau. Cei din "garda veche" au sugerat totusi ca nu este bine sa se dea un vot si ca trebuie sa se astepte decizia Curtii Constitutionale pentru a vedea daca alegerile se vor desfasura pe baza votului uninominal. Ei au sustinut ca, daca scrutinul va fi amanat pentru primavara, este normal ca Geoana sa preia aceasta functie. Cu toate acestea, grupul din tabara liderului PSD nu a tinut cont de aceste recomandari si a cerut sa fie dat votul secret pentru a se stabili candidatul social-democratilor pentru sefia Senatului. Sarbu a reusit sa adune 22 de voturi din partea colegilor, in timp ce Taracila a strans doar 17 senatori de partea sa. Pentru ca lucrurile au fost clarificate in PSD, Nicolae Vacaroiu si-a anuntat ieri in plen demisia sa din fruntea Senatului. Surse social-democrate au sustinut ca noul presedinte al acestei institutii urmeaza sa fie ales saptamana viitoare pentru ca partidul sa aiba timp sa negocieze atent cu celelalte partide sustinerea pentru Ilie Sarbu.

Mizele sefiei Senatului

Presedintia Senatului nu aduce in aparenta mari beneficii celui care va detine aceasta functie pentru aproximativ o luna, pentru ca senatorii nu vor lucra foarte mult in aceasta perioada din cauza campaniei. Pe langa castigul de imagine iminent pe care il confera detinerea acestei titularizari, preluarea sefiei Camerei Superioare poate avea insa si alte avantaje pentru PSD. Pozitia de al doilea om in stat a lui Ilie Sarbu il poate ajuta pe Mircea Geoana sa ajunga premier, daca Basescu va fi suspendat pentru a doua oara. De asemenea, social-democratii vor avea un om-cheie in cazul in care alegerile vor fi amanate pentru primavara anului viitor.

Cristian ANDREI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244325&data=2008-10-21