< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - sambata, 18 octombrie 2008

EXCLUSIV ZIUA ONLINE

Oraseni, fuga la sat !

Traditiile, obiceiurile si mestesugurile populare se muta din cand in cand in in Bucuresti, pentru a le arata "capitalistilor" cat de sanatos e traiul la sat. Acum parcul "Alexandru Ioan Cuza" (fost IOR) a fost invadat de mesteri populari, care stau aici trei zile sa le arate pe viu vizitatorilor cum se ciopleste, cum se picteaza, cum se modeleaza, cum se tese ori se coase pielea.

Taranii ne dau lectii de viata, pe care noi, orasenii, le privim de cele mai multe ori cu admiratie, fara insa a le urma. Cumparam linguri de lemn si strachini mai mult ca sa le expunem in bucatariile noastre luxoase, unde fasolea cu ciolan sau sarmalele n-au vazut niciodata "lumina".

Oamenii de la sat reusesc sa-si duca traiul mult mai onorabil decat semenii lor din metropola. Mainile lor batucite de munca transforma lemnul in opere de arta de cele mai multe ori unicat, iar ceramica este modelata in vase pe care noi, orasenii, le expunem in sufragerie ca pe niste obiecte de valoare.

Daca le citesti varsta, constati ca oamenii acestia au "in spate" o jumatate de veac de munca in conditii aspre. Mergeti sa-i vedeti la lucru in parcul IOR si nu veti regreta.

Carte de vizita

Festivalul de traditii, obiceiuri si mestesuguri populare "Savorile Toamnei" este organizat de Primaria Sectorului 3 in parteneriat cu Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". Atelierele de lucru sunt deschise pana duminica seara. Festivalul are o componenta artistica, un targ al mesterilor populari - iconari, sculptori in lemn, olari, tesatoare, manufacturieri de instrumente populare etc. -, gastronomie traditionala si se va amenaja o zona destinata producatorilor de alimente bio - produse de panificatie si morarit, produse lactate, miere de albine, siropuri tonice etc.

Programul artistic cuprinde, vineri, spectacole cu ansambluri folclorice din Tara Motilor, Alba, Suceava; mestesuguri traditionale; muzica de altadata-Taraful din Morunglav, Olt; instrumente muzicale traditionale-Marin Predusel. Sambata: muzica de fanfara-Big-Band-ul Muzicii Reprezentative a Ministerului Apararii; mestesuguri traditionale; Taraful din Morunglav, Olt; Museata Armana -Ansamblul Aroman "Pilisterlu"; hrana sanatoasa - Asociata Bio Romania; Ansamblul "Zorea" al Uniunii Ucrainienilor din Bucuresti; Cantece din Bucovina; Classic Band 2000. Duminica: "Hai, hai cu trasioara!", Florin Vasilica si Grupul "Teleormanul"; Ansamblul "Karasu" al Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania; Classic Band 2000.

Jean-Mihai PALSU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14588&data=2008-10-18