< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - marti, 14 octombrie 2008

Lansare bancara cu nationalizare

Maine se lanseaza in Romania Royal Bank of Scotland, o banca nationalizata in Marea Britanie * BNR da mesaje linistitoare, dar intervine pe piata valutara

Banca RBS a fost nationalizata de Guvernul Marii Britanii prin intermediul unui imprumut de 20 de miliarde de lire. Cum banca a preluat ABN Amro si a anuntat lansarea pe piata autohtona in data de 15 octombrie, RBS va devenit a treia banca din Romania care are capital majoritar de stat, dupa CEC si Eximbank. Criza financiara va fi depasita, potrivit unui oficial al Fondului Monetar International (FMI), insa este nevoie de implementarea la timp a masurilor convenite.

Royal Bank of Scotland (RBS), a doua mare banca britanica, inainte ca actiunile acesteia sa se prabuseasca saptamana trecuta, a fost nationalizata de Guvernul Marii Britanii in schimbul unui imprumut de 20 de miliarde de lire, potrivit Bloomberg. Banca RBS, infiintata in 1727, devine astfel cea mai mare nationalizare din sistemul bancar european. Problemele RBS au afectat si banca britanica Coutts, care administreaza si conturile reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Aceasta banca se confrunta in ultima perioada cu retrageri importante de fonduri, din cauza temerilor privind stabilitatea proprietarului institutiei financiare, grupul Royal Bank of Scotland. Un consortiu condus de RBS, din care au facut parte bancile Fortis din Belgia si Santander din Spania, a incheiat, in luna octombrie 2007, un acord pentru preluarea bancii ABN Amro, in valoare totala de 72 de miliarde de euro. ABN Amro Romania va intra in portofoliul Royal Bank of Scotland, dupa finalizarea preluarii grupului olandez ABN Amro. Lansarea oficiala pe piata autohtona este programata pentru maine, 15 octombrie.

Sprijin din partea bancilor centrale

Bancile centrale europene au anuntat ca vor acorda bancilor comerciale oricat de multe credite in dolari au nevoie, masura care are scopul de a reduce tensiunile de pe piata monetara, transmite Reuters, citat de Mediafax. In cadrul unui anunt comun, Rezerva Federala americana (Fed), Banca Centrala Europeana (BCE), Banca Angliei si Banca Nationala a Elvetiei au anuntat ca vor fi acordate toate creditele cerute de bancile comerciale, la o rata fixa a dobanzii. Bancile "vor putea imprumuta orice suma doresc", potrivit unui comunicat al Fed. De asemenea, Germania a anuntat un plan de 470 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar. Nemtii vor infiinta un "fond de stabilizare a pietei financiare", pentru a consolida capitalul de baza al institutiilor, entitate care va functiona pana la 31 decembrie 2009. Surse apropiate situatiei au declarat ca 70 de miliarde de euro vor fi disponibile pentru masuri de recapitalizare.

Oficialii FMI anunta ca situatia dificila in care se afla sistemul financiar international este temporara si va fi depasita. Numai ca masurile convenite trebuie aplicate pentru ca altfel vor avea ca efect costuri suplimentare pentru revenirea la normalitate, a declarat, ieri, economistul - sef al FMI, Olivier Blanchard.

BNR intervine iar in piata

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cerut, luni, cotatii bancilor, fara sa realizeze insa tranzactii, operatiune care a determinat scaderea ratelor de schimb cu circa un ban, la 3,7680 lei/euro, potrivit dealerilor. "Banca centrala a cerut cotatii cu cateva minute inaintea orei 13:00, cand BNR calculeaza rata de referinta, dar nu cred ca a tranzactionat. Rata de schimb a coborat de la 3,7780 lei/euro pana la 3,7680 lei/euro", a declarat dealerul unei banci, transmite Mediafax. Rata de referinta afisata ieri de BNR, de 3,7685 lei/euro, indica o apreciere nesemnificativa in raport cu cea publicata vineri, de 3,7690 lei/euro. Bursa de Valori a inchis ieri in crestere dupa ce saptamana trecuta a inregistrat pierderi constant. Indicele BET-C a crescut cu 7,95% , iar cel al societatilor de investitii financiare a urcat cu 10,90% dupa ce in ultimele cinci sedinte a pierdut 44,75%.

George BANCIULEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=244000&data=2008-10-14