< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - marti, 14 octombrie 2008

Stiri pe scurt

Succesorul lui Haider

Stefan Petzner, in varsta de 27 de ani, un apropiat al lui Joerg Haider, a fost desemnat duminica sa conduca partidul populist BZOe, dupa moartea liderului istoric al dreptei austriece, intr-un accident rutier produs sambata, relateaza Reuters. Purtatorul de cuvant al lui Haider, din 2004, Stefan Petzner, ocupa, incepand din 2006, functia de secretar general al BZOe si este considerat "fiul adoptiv" al liderului decedat. Se pare insa ca reunificarea dreptei austriece nu a fost discutata la reuniunea BZOe. (M.I.)

Abramovici in Duma

Miliardarul rus Roman Abramovici a castigat un loc in legislativul regiunii arctice siberiene Ciukotka, obtinand 96,99% din voturile exprimate, a informat ieri Comisia Electorala Centrala. Urmeaza ca oligarhul rus sa conduca legislativul regional, compus din 12 membri. Abramovici a renuntat in iulie la postul de guvernator al putin ospitalierei regiuni ruse, convenind cu Kremlinul sa ramana membru in administratia locala. Magnatul rus, proprietar al clubului de fotbal Chelsea, are o avere estimata la 23 de miliarde de dolari. El a fost auzit odata plangandu-se ca postul sau de guvernator ar fi "prea costisitor". (M.I.)

Previziuni britanice

David Owen, fostul ministru de Externe al Marii Britanii (1977-1979), a avertizat, ieri, in publicatia londoneza "Sunday Times", ca Israelul va ataca in curand instalatiile nucleare din Iran. Owen sustine ca multi dintre responsabilii israelieni doresc ca atacarea Iranului sa aibe loc in scurtul rastimp in care presedintele George W. Bush se mai afla in functie la Casa Alba (pana la 20 ianuarie 2009). Fostul ministru de Externe britanic ii cere presedintelui american sa-si exprime cu claritate optiunea in conflictul israeliano-iranian. (Tesu SOLOMOVICI)

Raspuns kosovar

Planurile pentru sustinerea legalitatii independentei Kosovo in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga sunt aproape finalizate, a declarat ieri Vlora Citaku, adjunct al ministrului de Externe kosovar, citat de postul B92. Afirmatia oficialului kosovar vine dupa ce, saptamana trecuta, Adunarea Generala a ONU a dat curs cererii Belgradului care a solicitat avizul Curtii Internationale de Justitie asupra legalitatii proclamarii unilaterale a independentei fostei sale provincii. (M.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=243999&data=2008-10-14