< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - luni, 13 octombrie 2008

Buvigneta a revenit in atentia Primariei Capitalei

Bucuresti: Soferii ar putea plati taxa pentru a circula prin centrul orasului

Arterele vizate pentru introducerea buvignetei sunt Bd. Unirii, Calea Victoriei, Bd. I.C. Bratianu, Bd. Nicolae Balcescu, Bd. General Gh. Magheru, Bd. Lascar Catargiu

Problemele traficului din Bucuresti ar putea fi rezolvate cu ajutorul unei taxe pentru soferi, arata un studiu de management al traficului, realizat de vechea conducere a Primariei Capitalei, intrat acum si in atentia primarului Sorin Oprescu. Noua conducere este de acord cu instituirea buvignetei si aplicarea ei incepand cu anul viitor, anunta Antena3. Arterele vizate pentru introducerea buvignetei sunt Bd. Unirii, Calea Victoriei, Bd. I.C. Bratianu, Bd. Nicolae Balcescu, Bd. General Gh. Magheru, Bd. Lascar Catargiu.

Edilul sef se gandeste serios sa introduca taxa de acces in zona zero pentru descongestionarea traficului, dar si pentru a-i convinge pe bucuresteni sa circule cu transportul in comun. Instituirea buvignetei ar putea duce, de asemenea, la reducerea poluarii, iar cu banii stransi de pe urma acestei taxe, se promite refacerea infrastructurii rutiere. Daca va fi introdusa, soferii ar urma sa plateasca o taxa anuala stabilita in functie de capacitatea cilindrica a motorului masinii, de model, de dimensiune si de greutatea vehiculului. Cei care nu vor dori sa plateasca pentru a tranzita centrul orasului vor putea circula pe rute alternative sau, in cazul celor care vin din provincie, pe centura. Oficialii din primarie sustin ca taxa va elibera orasul de 200.000 de masini din provincie.

O taxa similara este aplicata si in alte capitale europene. De exemplu, la Londra, a fost introdusa in urma cu patru ani, iar Parisul are zone in care accesul este permis cu masina doar daca se plateste o taxa. In prezent, soferii romani platesc o taxa pentru a circula pe drumurile nationale, impusa de Ministerul Transporturilor. Este vorba de rovinieta, care are valabilitate de 12 luni si costa intre 16 si 24 de euro. O alta taxa este impusa in Bucuresti de Consiliul General pentru masinile de mare tonaj. O taxa similara buvignetei, aplicata in Mamaia, in perioada estivala, s-a cifrat in acest an la 3 lei/intrare, respectiv 4 lei pentru 24 de ore sau 25 de lei/saptamana.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=14321&data=2008-10-13