< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - miercuri, 24 septembrie 2008

Tariceanu ingrasa rechinii din Voluntari

Guvernul va cumpara pamant cu 500 de euro metrul patrat pentru autostrada Bucuresti-Brasov * Pretul zonei este de cel mult 300 de euro * Printre cei care vor primi milioane de euro de la stat se numara miliardarul PSD Robert Negoita, primarul Rababoc si un nepot al lui Becali

Guvernul a aprobat deja si urmeaza sa mai aprobe despagubiri care vor depasi, in unele cazuri, 500 de euro pentru metrul patrat de teren, un pret ce sparge chiar si barierele speculei imobiliare. Pana in prezent, Cabinetul Tariceanu a aprobat, prin Hotararea de Guvern 424/2008, un plafon de plata de peste 25 de milioane de euro pentru exproprierea unei suprafete de numai 5,75 hectare in Voluntari, ceea ce inseamna o medie de 440 euro/metru patrat. Acum isi asteapta randul proiectul unei alte Hotarari de Guvern care prevede cheltuirea a inca 30,17 milioane de euro pentru exproprierea unei suprafete de 6,22 hectare. Miza a crescut - despagubirea pentru noile terenuri este acum, in medie, de 490 euro/metru patrat. Intre viitorii beneficiari ai generozitatii statului se regasesc persoane publice sau interpusi ai acestora, milionari din top 300 sau companii imobiliare.

Cine a avut informatiile in timp util sau a fost, pur si simplu, norocos a cumparat inca de acum patru-cinci ani o bucata de teren in zona Voluntari - Stefanesti, pe traseul pe unde va trece autostrada Bucuresti - Ploiesti. Un metru patrat de ogor, in mare parte nici macar cultivat, va fi cumparat de Guvern cu preturi de cel putin 450-500 de euro pe metrul patrat, mai mult de trei salarii minime pe economie. Preturi bune, spun agentii imobiliari si pentru terenurile din zone bunicele ale Capitalei.

Hectar de cinci milioane de euro

Cele mai cunoscute nume de pe lista deja aprobata de guvern prin HG 424/2008 sunt cele ale lui Robert Sorin Negoita si Anghel Rababoc. Primul este patronul grupului Pro Confort, care detine proprietatea asupra Grand Rin Hotel, cel mai mare din Europa, dupa cum singur se declara. Negoita, care este si secretar al PSD, urmeaza sa renunte la 10.132 metri patrati din patru terenuri detinute in orasul Voluntari, in suprafata totala de 75.065 metri patrati. Conform calculelor, el va primi de la stat circa cinci milioane de euro. Un alt beneficiar este Anghel Rababoc, eternul primar din Stefanestii de Jos si un apropiat al lui Gigi Becali. Acesta urmeaza a fi despagubit pentru o suprafata de 3261 de metri patrati expropriati dintr-un total compact de doua hectare. El ar urma sa primeasca astfel mai mult de 1,5 milioane de euro din bani publici.

Becali castiga, altii se plang

De pe lista cu viitorii expropriati din proiectul de HG depus la Palatul Victoria nu lipseste numele "Becali". Mihai Lucian Becali este unul dintre nepotii lui Gigi Becali. Nepotul latifindarului din Pipera figureaza cu un teren de expropriat, pentru care statul ii va plati in jur de patru milioane de euro. Alti cumparatori de terenuri pretind ca exproprierea nu este un castig, ba dimpotriva, li se naruiesc planurile. O companie imobiliara spaniola, care a cumparat mai bine de 10 hectare in zona, unde sustine ca va ridica un cartier de vile, se declara nemultumita de afacere. Desi ar urma sa primeasca patru milioane de euro despagubire pentru cei aproape 8000 de metri patrati expropriati, Mircea Ionut, avocatul Imobiliar Barcelona SA, spune ca nu este un castig chiar atat de mare, deoarece suprafata de teren pierduta este mai mare. "Trebuie sa luam in calcul si terenul din apropierea autostrazii, unde nu ai voie sa construiesti. In plus, am cumparat terenul de cativa ani buni si am investit in amenajarea lui. E drept, diferenta fata de pretul de cumparare este semnificativa, dar asta nu inseamna ca iesim in castig", ne-a declarat Mircea Ionut. Alte societati imobiliare, care au cumparat teren mai putin, aproximativ un hectar, dar fix in sosea, au iesit insa cu mult mai bine. Ei se declara multumiti de "recompensa" babana de la buget: sa cumperi cu maruntis si sa vinzi Statului la 500 de euro metrul patrat de tarla, este un "tun" pe care nu il poti da oricand si oriunde.

Negocieri la Primarie

Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale ne-au comunicat ca estimarea costului terenurilor a fost facuta de evaluatori independenti si ca preturile urmeaza a mai fi negociate in cadrul comisiilor ce se vor constitui la Primaria Voluntari. Ei ne-au mai instiintat ca proiectul de hotarare cuprinzand cea de-a doua faza a exproprierilor din Voluntari va fi dezbatut si aprobat de Guvern, dupa identificarea resurselor necesare.

"Am cumparat terenul cu 50 de euro"

Robert Negoita (foto) sustine ca a cumparat terenurile intre 2004 si 2005, dar ca nu avea cunostinta pe unde va trece autostrada.

El spune ca a platit circa 50 euro/metrul patrat, pe cand acesta era ocupat de gunoaie si balarii. Desi nu prea vrea sa o arate, milionarul pare totusi multumit de investitia din Voluntari, mai ales ca pentru hectarul expropriat a obtinut un profit de peste 900%.

"Pe de o parte este bine, pe de alta parte nu prea. Bine, deoarece primesc circa cinci milioane de euro, ceea ce este o suma, asta-i evaluarea din zona. Rau este ca nu am optiune, poate nu as fi vrut sa pierd acest teren! Nu am insa de ales. Am cumparat mult teren in Voluntari si in zona. Sunt totusi aproximativ multumit de rezultatul acestei exproprieri. Pierd totusi inca un hectar pe care nu il pot valorifica deoarece se va afla in vecinatatea autostrazii. Pe acela nu mi-l plateste nimeni"!

Rababoc: "E o eroare"

Anghel Rababoc, primarul de la Stefanestii de Jos, declara ca nu a tras niciun loz castigator. "Mai am in Voluntari doua hectare si jumatate de teren, dar nici un metru nu este pe traseul autostrazii. Pe acela l-am vandut, de ani buni, unei companii imobiliare. Nu stiu de ce mai apar pe lista in hotararea de Guvern. Este o eroare", ne-a declarat Anghel Rababoc. El nu si-a amintit insa nici pretul de vanzare, nici numele companiei imobiliare careia i-a vandut terenul.

Pretul corect - 300 de euro

Pretul pietii este in prezent cu mult mai mic decat cel prevazut in hotararile

de Guvern sau in documentele Ministerului Transporturilor.

Un teren rezidential de 1700 de metri patrati langa padure, vizavi de Scoala Americana, cu acces la doua strazi, neamenajate, se vinde cu 100 de euro metrul patrat. Pretul altuia, chiar vizavi de padurea Cretuleasca, cu utilitati (gaze si curent electric) la poarta este de 300 de euro/metru patrat. Iar aceste preturi sunt cele de deschidere, cerute de agentul imobiliar, ele putand scadea semnificativ in urma negocierilor. In acest context este relevanta marturisirea reprezentantului uneia din companiile imobiliare expropriate: "Am fost contactati de niste smecheri de Voluntari, cu doar cateva zile inainte de aprobarea hotararii de Guvern. Ne-au intrebat daca nu vrem sa le vindem terenul cu 200 de euro metrul patrat. Le-ar fi iesit un profit bunicel, dar i-am refuzat".

Pagina realizata de Catalin ANTOHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=243108&data=2008-09-24