< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - miercuri, 24 septembrie 2008

Cu viteza ramei

Pentru tronsonul de noua kilometri Dr. Taberei - Universitate, Metrorex a prevazut un termen de zece ani

Metrorex ar putea selecta, la sfarsitul lunii viitoare, consultantul pentru lucrarile la Magistrala 5 de metrou, respectiv tronsonul Dr. Taberei-Universitate, contractul fiind estimat a 51,4 milioane de lei (14,08 milioane de euro), finantarea fiind asigurata de la bugetul de stat.

Conform anuntului Metrorex, durata contractului consultantului, care se doreste a fi acoperitoare pe toata derularea lucrarilor, este stabilita la 120 de luni de la adjudecare. Adica 10 ani de zile, pentru noua kilometri de metrou!

Intreaga magistrala se intinde intre Dr. Taberei si Pantelimon, anuntul fiind facut numai pentru construirea tronsonului Dr. Taberei-Universitate, in lungime de noua km. De remarcat, pe site-ul Metrorex lucrarea este descrisa ca fiind "prioritate, in raport cu alte trasee de metrou care urmeaza a fi construite in perspectiva, in Bucuresti". In plus, daca anuntul Metrorex publicat pe site-ul Societatii pentru Excelenta in Administratia Publica (www.seap.ro) prevede o durata a contractului de consultanta de 10 ani, pe site-ul companiei (www.metrorex.ro) executia lucrarilor pentru acest tronson este estimata la 7 ani, lucrarea fiind conditionata de asigurarea finantarii. Ceea ce inseamna ca, desi tronsonul necesita numai 84 de luni, Metrorex se asigura si trece in anunt 120 de luni. De remarcat, orice contract prevede si penalitati in cazul in care termenele nu sunt respectate. Cum contractul de consultanta prevede o perioada mai intinsa cu circa 50% fata de cei sapte ani necesari constructiei, este posibil ca Metrorex sa se "apere", sa nu ajunga in situatia de a cere penalitati de la constructori!

Conditii de participare

Pentru a participa la licitatie, firmele trebuie sa depuna o garantie de 200.000 de lei, sa fi avut in ultimii trei ani o cifra medie de afaceri de minim 24 de milioane de lei si sa fi realizat in perioada 2005-2007 unul sau maxim trei contracte similare cu o valoare cumulata de minim 20 de milioane de lei, precum si recomandari pentru aceste contracte. In alegerea castigatorului, pretul ofertei va avea o pondere de 55%, iar organizarea, metodele si planul de lucru pentru asigurarea serviciilor 45%. Ofertele pot fi depuse pana la 30 octombrie, data la care acestea vor fi deschise.

Magistrala 5 de metrou Dr. Taberei-Pantelimon se va construi in doua etape. Prima, Dr. Taberei-Universitate va cuprinde, pe cei 9 km lungime, 13 statii care urmaresc traseul Cartierul Dr. Taberei, Bd. Dr. Taberei, Str. Razoare, Str. Dr. Bagdazar, Bd. Eroilor, Parcul Operei, Bd. Kogalniceanu, Bd. Regina Elisabeta, si va face legatura dintre zona de vest si centrul orasului, deservind o zona cu o populatie de circa 300.000 de locuitori. Punctul de corespondenta cu Magistrala 1 va fi in statia Eroilor, iar cu Magistrala 2 in statia Universitate. Pentru etapa a doua, Universitate-Pantelimon, care nu face parte din acest anunt al Metrorex, sunt prevazute tot 13 statii, care urmaresc traseul Bd. Carol I, Bd. Pache Protopopescu, Sos. Iancului, Sos. Pantelimon, pe o lungime de 8 km. Punctul de corespondenta cu Magistrala 3 este in statia Iancului. Magistrala 5 va fi construita in totalitate in subteran.

Carmen POPESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=243104&data=2008-09-24