< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - vineri, 19 septembrie 2008

Plantele stresate secreta o substanta asemanatoare aspirinei

Aspirina, una dintre cele mai populare remedii ale oamenilor, se dovedeste a fi si pe placul anumitor plante, ce produc metil salicilic pentru a se apara de factorii externi agresivi, precum conditiile atmosferice neprielnice, potrivit Reuters. Poate si mai interesant este insa ca, dincolo de functia imuna a substantei pe care plantele o degaja in atmosfera, aceasta ar putea reprezenta, potrivit cercetatorilor de la Centrul National American pentru Studii Atmosferice din Colorado, si un mijloc de comunicare intre ele, plantele putand sa se avertizeze reciproc de un pericol cum ar fi schimbarile bruste de temperatura.

"Spre deosebire de oameni, care sunt sfatuiti sa ia aspirina pentru a scapa de febra, plantele au capacitatea de a-si produce propriul amestec de chimicale asemanatoare aspirinei, determinand formarea de proteine care le stimuleaza apararea biochimica si le reduc gradul de vatamare", a declarat Thomas Karl, conducatorul echipei de cercetatori. "Masuratorile noastre arata ca un nivel ridicat al substantei chimice poate fi detectat in atmosfera atunci cand plantele sunt suspuse unor conditii de seceta, schimbarilor bruste de temperatura sau unor alte conditii de stres", a mai explicat el.

Substanta secretata de plante in momentul in care se confrunta cu factori externi agresivi ar putea avea insa si alt rol. Potrivit cercetatorilor, substanta ar putea reprezenta si un mijloc prin care plantele se avertizeaza unele pe altele ca se confrunta cu o amenintare. De altfel, noteaza AP, studii anetrioare au demonstrat deja ca, atunci cand sunt mancate de animale, unele plante produc deasemenea chimicale care pot fi percepute de plantele invecinate. "Aceste descoperiri reprezinta o dovada tangibila ca comunicarea de la planta la planta apare la nivelul ecosistemlui", a declarat Alex Guenther, coautor al studiului. "Se pare ca plantele au abilitatea de a comunica prin atmosfera", a subliniat el.

Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat da nastere posibilitatii ca fermierii sau padurarii sa inceapa sa detecteze primele semne ca plantele se afla in conditii de stres. "Daca ai un semnal sensibil de avertizare pe care sa-l poti masura in aer, poti intreprinde mult mai repede ceva, cum ar f aplicarea de pesticide", a explicat Thomas Karl. In prezent a aratat el, agriculorii nu realizeaza ca un ecosistem este nesanatos pana cand nu apar indicatori vizibili, cum ar fi ramurile uscate.

Noile descoperiri, anuntate joi de Centrul National pentru Studii Atmosferice din Colorado, au fost publicate in revista Biogeosciences. Studiul a fost finantat de Fundatia Nationala de Stiinta, sponsorul Centrului.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13023&data=2008-09-19