< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 19 septembrie 2008

Mita de peste 1.000 de miliarde de dolari in 2007

Actele de coruptie, intre care si mita, nu constituie doar o problema a tarilor in curs de dezvoltare, ci exista si in statele industrializate. Potrivit participantilor la dezbaterea internationala avand ca tema ''Lupta impotriva coruptiei prin dezvoltarea cooperarii'', ce a avut loc la Viena, numai anul trecut au fost transferati la nivel mondial peste o mie de miliarde de dolari. ''Coruptia este o problema majora si nu doar politica, pentru ca-i afecteaza direct in primul rand pe indivizii cei mai saraci ai unei societati'', a spus Julia Kozma de la Institutul pentru drepturile omului Ludwig Boltzmann. ''Acest fenomen conduce, pe de alta parte, la incalcari ale drepturilor omului, uneori chiar la tortura'', a adaugat Kozma. Ea a aratat ca din aceasta perspectiva coruptia nu este doar o problema economica, ci are efecte inclusiv asupra drepturilor fundamentale ale cetatenilor. ''Cand politia sau justitia sunt coruptibile, principiul egalitatilor tuturor oamenilor in fata legii nu mai este valabil'', a mai spus reprezentanta institutului Boltzmann.

Organizatiile internationale si statele trebuie sa lupte activ impotriva coruptiei. Legi exista peste tot, insa nu sunt respectate pretutindeni. ''Principiile exista pentru a fi luate in serios si nu doar pentru a fi asternute pe hartie'', a pledat un alt participant la conferinta, transmite Agerpres. ''In orice caz, pentru a putea lupta impotriva acestui flagel social este necesara schimbarea si intarirea atitudinii prin constientizarea nocivitatii fenomenului. Coruptia nu trebuie sa fie o practica acceptata social, ea trebuie pedepsita prin lege'', a afirmat acesta.

In Romania, doar 10 dintre cele 41 de persoane condamnate definitiv anul acesta pentru luare de mita au primit pedeapsa cu inchisoarea cu executare, potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii. In 2008, Directia Nationala Anticoruptie a trimis in fata instantei 35 de persoane care au savarsit infractiuni de luate de mita. urma cu doua luni, 20 de persoane - printre care multi politisti - au intrat in atentia DNA dupa ce s-a descoperit ca organele legii eliberau permise de conducere contra unor sume de bani. Anu trecut, numarul inculpatilor a fost de 125. Cele mai multe persoane detineau functii de conducere si de control in institutii publice.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=13002&data=2008-09-19