< Imprimare >      ZIUA - ANALIZE SI COMENTARII - joi, 18 septembrie 2008

Raportul guvernului Tariceanu

In raportul prezentat de primul ministru, dupa patru ani de mandat, sunt prea multe elemente credibile - pe baza observatiilor cu ochiul liber - pentru a nu aprecia guvernarea liberalilor in ultimii patru ani drept cea mai reusita din istoria recenta a Romaniei. Spun aceasta, avand in vedere si vocile disonante - precum cea a doamnei Pora, fosta mea apreciata colega la "Europa Libera"...

Avand 600 de pagini, intitulat "Integrare europeana - crestere economica, bunastare", raportul este si o replica a premierului Tariceanu data partidelor care, mai mult din invidie decat cu argumente, au depus recent, in Parlament, motiuni simple, prea putin convingatoare.

Indiscutabile sunt mai multe realizAri concrete. Somajul inregistrat in prezent este cel mai redus dupa 1990, Romania ocupa un onorabil loc cinci in UE la inflatie, iar din cele 930 de angajamente la inceputul mandatului, 95% par sa fie realizate in perioada analizata, cresterea preturilor bunurilor de consum a fost relativ moderata de 8,1%, rate mult mai mari fiind inregistrate in Estonia (11,1%), Bulgaria (11,8%), Lituania (12,2%) si Letonia, tara care cu 15,6%, bate recordul pe UE. Trebuie adaugat ca, in luna august, Romania a inregistrat o scadere, e drept modesta, a preturilor la bunurile de consum.

Romania a inregistrat in iulie 2008 cea mai mare crestere din UE, in sectorul constructiilor, de 28,4 fata de anul precedent, in conditiile unei scaderi de 3,3%, in zona euro si de 1,5 in UE. Semnificativ pentru tehnicizarea rapida a economiei nationale, a crescut considerabil valoarea pietei de comunicatii electronice si servicii speciale, cu 16,7% fata de anul anterior, ajungand in 2007 la 4,6 miliarde de dolari. Cresterea economica este potentata si de eforturile guvernului de a imbunatati independenta energetica a tarii; Statele Unite au acordat, deunazi, Romaniei un grant de 1,6 milioane dolari pentru un terminal portuar la Constanta. Romania va putea astfel importa gaz natural lichefiat din Orientul Mijlociu si din nordul Africii, inlocuind, partial, gazul rusesc. Cel mai rau stam la capitolul educatie! Un studiu intitulat PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) arata ca elevii romani se afla sub nivelul mondial al mediocritatii; ei nu sunt capabili sa discearna informatiile cuprinse intr-un text, sa le compare si sa le coroboreze, ca sa nu mai vorbim de lipsa notiunilor elementare de cultura generala. Astfel ca se pune intrebarea, cum vor reusi asemenea tineri sa foloseasca, in viitor, institutiile democratice?

Serban ORESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=242858&data=2008-09-18