< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 18 septembrie 2008

Cehov deschide stagiunea la Timisoara

Cei 133 de ani de la inaugurarea cladirii in care functioneaza actualul Teatru National din Timisoara (TNT) vor fi sarbatoriti de catre colectivul institutiei prin deschiderea stagiunii la aceeasi data calendaristica - 22 septembrie.

Pentru primul spectacol al sezonului teatral care debuteaza, TNT a pregatit o premiera - "Trei surori" (foto) de A.P. Cehov, in regia Adei Lupu, cu: Claudia Ieremia, Alina Reus, Paula Maria Frunzetti, Ion Rizea, Catalin Ursu, Victor Manovici, Ana Maria Cojocaru, Ioan Strugari, Mihaela Murgu, Damian Oancea, Traian Buzoianu, Doru Iosif, Benone Viziteu si Vladimir Jurascu.

Timisoara a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar in 1716, inflorind cultural in timpul imparatului Franz Josef. Statutul de "oras liber regesc", primit in 1872, a dus la o dezvoltare economica, sociala si culturala subliniata de armonia dintre romani si maghiari, germani, sarbi si celelalte minoritati locale. Artele s-au dezvoltat sub influenta Scolii vieneze, iar teatrul a fost una dintre cele mai prolifice. La 22 septembrie 1876 a avut loc inaugurarea cladirii teatrului, ulterior devenita Palatul Cultural. Inca de la primul spectacol jucat aici, actualul Teatru National a devenit un exponent al elitei culturale.

Pana la premiera "Surorilor", din 22 septembrie, spectacolul va mai avea doua avanpremiere, sambata si duminica, de la ora 19.00. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=242832&data=2008-09-18