< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - marti, 16 septembrie 2008

Inflatia creste cu PIB-ul

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca o incetinire a ritmului de crestere economica nu insemna recesiune. Pe de alta parte, cresterea economica mare inseamna mentinerea unei inflatii ridicate, potrivit economistului sef al Bancii Centrale, Valentin Lazea.

Incetinirea cresterii economice, dar mentinerea pe un ritm pozitiv, care, dupa unii, e prea redus, nu inseamna recesiune, ci mai degraba politizare, in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "O slabire a cresterii economice, un ritm pozitiv, dar care, dupa unii, este prea mic, asta este politizare. Nu mai este stiinta noastra. O ducem la politicieni sa se intepe, dar noi trebuie sa tinem stindardul, sa utilizam notiunile", a declarat Isarescu in cadrul conferintei "Tinerii Economisti". Potrivit oficialului BNR, recesiunea este definita, din punct de vedere tehnic, ca o crestere negativa a PIB timp de doua semestre. "Daca nu intelegem ce este recesiunea si spunem ca o crestere economica de 4% este recesiune, atunci se rupe firul", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, sustine ca o rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 6% va mentine inflatia la cote ridicate, fiind foarte putin probabila o revenire a indicelui preturilor de consum la sub 3%. "Orice crestere a PIB peste 6%, care este potentialul economiei, are darul de a mentine inflatia la cote ridicate si este foarte putin probabila temperarea acesteia sub 3%", a declarat Lazea. In primul semestru, Romania a inregistrat o crestere a PIB de 8,8%, in timp ce in trimestrul doi aceasta a fost de 9,3%. (G.B.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=242729&data=2008-09-16