< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - vineri, 12 septembrie 2008

America la sapte ani dupa 11 septembrie

Cele 2973 de victime ale atacurilor teroriste au fost comemorate ieri la New York

Pentru al saptelea an consecutiv, America a comemorat ieri atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Si acum, pentru tragedia care a marcat SUA, au fost tinute momente de reculegere, au avut loc slujbe si adunari comemorative in memoria celor aproape 3000 de victime ale atacurilor. Cele mai importante momente au avut loc la New York, la "Ground Zero", unde s-au aflat turnurile gemene din World Trade Center.

La Casa Alba, presedintele George W. Bush a tinut un moment de reculegere la ora locala 8.46 a.m, ora la care teroristii au intrat cu avionul in primul dintre cele doua Turnuri Gemene. Si cei doi candidati la alegerile prezidentiale din toamna, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, au facut o pauza de campanie electorala pentru a asista la ceremoniile de la New York si a se intalni cu familiile victimelor. Autoritatile americane au luat masuri speciale de securitate mult mai severe decat in anii precedenti.

La New York, in Ground Zero, americanii au tinut sa fie prezenti la ceremonia dedicata celor care si-au pierdut viata acum sapte ani si la care, printre altii, au fost prezenti directorul Agentiei pentru Securitate Nationala, Michael Chertoff, primarul Michael Bloomberg si fostul primar al metropolei americane, Rudy Giuliani. La ora 08,46 (12,46 GMT) - care marcheaza intrarea primului avion in turnurile gemene de la World Trade Center - clopotele bisericilor din New York au batut din nou, pentru a anunta debutul ceremoniilor de comemorare. Dupa un moment de reculegere, membrii famililor celor decedati si studenti, reprezentand 90 de tari care au pierdut compatrioti in atacurile teroriste de la WTC au dat citire numelor celor 2973 de morti.

De asemenea, la Columbia Univeristy, candidatii prezidentiali Barack Obama si John McCain s-au intalnit cu familiile victimelor si au aparut impreuna la Ground Zero. Ceremoniile de la Pentagon, la care au particpat Presedintele Bush si Ministrul Apararii, Robert Gates, au inclus si inaugurarea memorialului inchinat celor 184 de victime ale avionului despre care se spune ca s-ar fi prabusit peste unul dintre zidurile cladirii. Manifestarile dedicate zilei de 11 septembrie nu au fost lipsite de unele polemici legate de ritmul lent in care se desfasoara lucrarile de reconstruire a Ground Zero. Actualul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, a criticat dur modul in care se deruleaza aceste lucrari si a acuzat tergiversarea demersurilor administrative ale numeroaselor organisme insarcinate cu amenajarea unui memorial pe locul unde se gaseau cele doua Turnuri Gemene. Bloomberg a cerut agentiei proprietare a Ground Zero - Port Authority of New York and New Jersey, sa se angajeze ca va inaugura memorialul la implinirea a zece ani de la atacuri, respectiv la 11 septembrie 2011.

Sindromul post 9/11

Conform unui studiu recent, publicat de Journal of Urban Health, buletinul Academiei de Medicina din New York, aproape 70.000 de persoane din SUA sufera de un sindrom de stres post-traumatic, in urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Atentatele de la 11 septembrie 2001, considerate cele mai sangeroase din istorie, ar fi fost comise de 19 teroristi din reteaua al-Queda, care au deturnat patru avioane, lovind turnurile World Trade Center din New York si cladirea Pentagonului, situata in apropiere de Washington. Bilantul victimelor atentatelor a fost de 2978 de morti, dintre care 2749 la New York.

Primarul New York-ului a criticat modul in care se deruleaza lucrarile

de reconstructie.

Victor RONCEA, SUA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=242601&data=2008-09-12