< Imprimare >      ZIUA - ZIUA DE WEEKEND - vineri, 29 august 2008

KITSCH-UL PE STRADA

De ce sa te scarpini cu mana dreapta la urechea stanga?

EXCLUSIV ZIUA ONLINE

Fotografia pe care o vedeti este facuta pe terasa unei cafenele din centrul Amsterdamului, acum vreo doua saptamani. Anuntul pe care il puteti citi a bine dispus micul grup de plimbareti, desigur. Dar, dupa hohotele de ras, au urmat indoielile ironice: Adica cum... acceptam carduri de credit, pentru ca anuntul cu "nu acceptam" este taiat cu o linie rosie? Cum ar fi daca, la ghiseul de la posta, ar fi lipit un afis pe care scrie "Nu avem timbre postale", caruia functionarul ii pune cruce cand "baga" timbre, tocmai pentru a anunta ca asa ceva exista la vanzare?!

O problema si de logica, si de exprimare, asadar. De ce nu ai pune un anunt pe care scrie "Acceptam carduri de credit", in loc sa tai cu rosu anuntul ce informeaza ca "Nu acceptam carduri de credit"? Nu e decat o reformulare a intrebarii "De ce sa te scarpini cu mana dreapta la urechea stanga"? Iar raspunsul si-l stie fiecare.

Dar, dincolo de ridicolul anuntului, cum ramane cu cei distrati si cu cei care gandesc mai incet ? Cat le va lua sa priceapa daca pot plati cu cardul de credit? Cel mai sigur ar fi sa intrebe chelnerul, nu? Atunci, la ce bun anuntul? (I.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=242024&data=2008-08-29