< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 29 august 2008

Eni vrea rezilierea contractului cu Serbia si redirectionarea South Stream pe teritoriul Romaniei

Acordul dintre Rusia si Serbia privind constructia pe teritoriul sarb a unui tronson al gazoductul South Stream si achizitionarea de catre Gazprom a pachetului majoritar de actiuni al companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS) este pe cale de a fi reziliat, avertizeaza liderul partidului de opozitie Nova Srbija (Noua Serbie), Velimir Ilic, fost ministru de stat pentru problemele investitiilor. In luna ianuarie a acestui an, Velimir Ilic semnase din partea Serbiei acordul energetic cu Gazprom. Potrivit publicatiei Lenta.Ru, citata de Agepres, saptamana aceasta politicianul a declarat ca incapatanarea guvernului sarb, care a incercat sa majoreze de patru ori pretul actiunilor NIS, face ca Belgradul sa piarda nu numai venituri anuale substantiale si posibilitatea ca teritoriul sarb sa fie tranzitat de o cantitate de zece miliarde de metri cubi de gaz, ci si reducerea de 20% promisa de Gazprom pentru petrolul si gazul cumparat de la rusi.

In opinia lui Ilic, ''tergiversarile cu ratificarea acordului interguvernamental energetic cu Rusia au facut ca industria sarba sa piarda mijloace /materiale/ imense''.

In afara de vanzarea catre Gazprom a 51 la suta dintre actiunile NIS si constructia unui tronson al South Stream pe teritoriul sarb, aceste acorduri mai presupuneau si crearea unei intreprinderi mixte cu Gazprom, precum si finalizarea constructiei la depozitul subteran de gaze Banatski Dvor.

Ratificarea acordului cu Gazprom fusese amanata de mai multe ori, din cauza schimbarii guvernului de la Belgrad. In luna iulie, cabinetul de ministri sarb a adoptat documentul si l-a trimis in parlament, pentru ratificare. Aceasta problema trebuia sa fie dezbatuta de parlamentul sarb abia la inceputul lui septembrie, insa dorinta vicepremierului Mladjan Dinkic de a majora de patru ori pretul NIS a facut ca partenerul Gazprom din cadrul proiectului South Stream, compania italiana Eni, sa propuna rezilierea contractului cu sarbii si constructia tronsonului pe teritoriul Romaniei.

Reprezentantii Gazprom evita, deocamdata, sa comenteze situatia si asteapta decizia parlamentului sarb. Conform proiectului, South Stream trebuie sa treaca prin regiunea rusa Krasnodar, prin Marea Neagra si Bulgaria, pentru ca apoi sa se ramifice spre Italia si Europa Centrala. Prima ruta va trece prin Grecia, apoi pe fundul Marii Adriatice; a doua prin Serbia, Ungaria si Slovenia.

A. ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11915&data=2008-08-29