< Imprimare >      ZIUA - SPORT - miercuri, 20 august 2008

Fara medalii

Gimnasta Gabriela Dragoi (foto) s-a clasat pe locul 5 in finala de la barna, iar pugilistul Georgian Popescu a ratat bronzul la categoria 60 kg

A doua saptamana a intrecerilor olimpice de la Beijing a debut cat se poate de rau pentru delegatia Romaniei, tricolorii iesind pe rand din cursa pentru podium. Dupa ce in primele zece zile am adunat opt medalii, dintre care patru de aur, au urmat doua zile negre, cu esecurile discobolei Nicoleta Grasu si gimnastului Marian Dragulescu in prim plan. Ieri, la ultimele finale de la gimnastica, micuta Gabriela Dragoi n-a reusit sa-si depaseasca emotiile si a bifat un loc cinci la barna, in vreme ce ultimul "mohican" al boxului autohton, Georgian Popescu, a fost invins de campionul mondial al cat. 60 kg, cubanezul Yordenis Ugas.

Ultima reprezentanta a gimnasticii autohtone din concursul olimpic, Gabriela Dragoi, a luptat din rasputeri in finala de ieri de la barna in compania unor mult mai titrate adversare, dar evolutia sa de pe "puntea suspinelor" nu i-a adus decat un loc 5, fiind notata cu 15,625. Singurele satisfactii ale micutei gimnaste pregatite de Nicolae Forminte raman, astfel, bronzul pe echipe si calificarea intr-o finala olimpica, in care a devansat-o si pe marea favorita, Li Sganshan (China), notata doar cu 15,300 dupa un exercitiu ratat. Lupta pentru aur a fost o afacere chinezo-americana, in care Shawn Johnson (16,225) si Nastasia Liukin (16,025) au reusit in cele din urma sa ia fata favoritei publicului, Cheng Fei (15,950). Cu doua medalii in concursul feminin, aur la sol prin Izbasa si bronz in finala pe echipe, gimnastica autohtona a reusit sa se mentine in ierarhia olimpica, dar evolutiile din concursul masculin ne-au dezamagit. Nici n-am apucat bine sa ne adunam gandurile, ca emotiile ne-au cuprins din nou, de aceasta data la box, unde singurul roman ramas in ringul olimpic, Georgian Popescu, a incercat sa darame pronosticurile in disputa cu laureatul mondial Yordenis Ugas. Calificat pe ultimii metri la JO 2008, Popescu nu s-a lasat impresionat de faima adversarului si a boxat curajos, dar valoarea si experienta cubanezului si-au pus amprenta pe rezultat, Ugas impunandu-se cu 11-7 si calificandu-se in careul de asi al categoriei 60 kg. Cu lacrimi in ochi, Popescu a parasit ringul si asteapta acum ca Ugas sa cucereasca aurul, succes care i-ar asigura romanului locul 5.

Tilea in finala

"Concursul atletic este deschis oricarui rezultat", afirma deunazi unul dintre cadrele medicale din delegatia nostra. Si, cu mana pe suflet, mare dreptate a avut! Si cu bune, dar, din nefericire, si cu rele. Pentru ca, daca intrebai luni seara orice specialist din sportul rege in competitia olimpica, si chiar pe un fan mai putin avizat, cartea de vizita a discobolei Nicoleta Grasu o indica drept principala favorita la aur. Oricum, nici nu se punea problema sa nu-si adjudece vreo medalie. De altfel, oricine o cunoaste, stie ca si trezita din somn, Nico poate arunca ceva peste 62 m. Rezultat care in finala de aici i-ar fi adus bronzul! Ei, bine, parca s-a brodit de minune zicala populara cum ca, "socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ!", Grasu nereusind decat o prima aruncare "de incalzire", de numai 58,63 m, fapt pentru care a ramas tintuita pe ultima pozitie, adica a 12-a! Tarziu, in noapte, am fost martorii unui nou rezultat memorabil, al treilea record mondial din "Cuibul de Pasare" fiind trecut in dreptul Elenei Isinbaeva la saritura cu prajina. Cea care de sase ani se tot bate doar cu ea insasi, a trecut aici peste stacheta ridicata la 5,05 m, din a treia incercare, dupa ce stabilise cateva minute mai devreme un nou record olimpic, cu 4,95 m.

Aflata inca sub tratament medical, vicecampioana olimpica de la 400 mg, Ionela Tarlea, s-a calificat, ieri, in faza a doua a probei de 200 m, dupa ce a reusit un loc patru in seria a IV-a, cu 23,24. Din pacate, in reuniunea de aseara, Ionela a terminat pe locul al cincilea in prima serie din faza superioara, cu 23,22, si a ratat accesul in semifinale. Veterana lotului atletic, sulitasa Felicia Tilea Moldovan, a reusit la cei 40 de ani pe care-i va implini in septembrie sa treaca si ea de furcile caudine ale calificarilor. Si a fost intr-adevar extrem de greu, daca luam in calcul ca s-au prezentat la start 52 de sportive. Experienta si capacitatea de concentrare si-au spus cuvantul, Feli aruncand din ultima incercare 60,81 m, in seria B, rezultat care i-a adus viza pentru finala. La aceasta proba am inregistrat si un mare "chix", Monica Stoian fiind capabila de o incercare care a masurat doar 54,56 m (locul 21 in seria A).

Nici saritoarea in lungime Viorica Tigau, calificata in extremis la JO, n-a trecut de calificari, reusind cel mai bun rezultat din ultima saritura, 6,44 m, care a pozitionat-o doar a 11-a in seria B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=241638&data=2008-08-20