< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - vineri, 15 august 2008

Kievul inceteaza la nivel declarativ lucrarile la canalul Bastroe

Guvernul ucrainean a revocat la data de 11 august decizia privind realizarea cele de-a doua faze a constructiei la canalul Bistroe, adoptata in mod unilateral in decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

"Partea romana considera adoptarea deciziei de revocare a Deciziei de finalizare a proiectului Bistroe din decembrie 2007 drept un pas inainte in directia conformarii de catre partea ucraineana cu dispozitiile conventiilor internationale si solicitarile diverselor organizatii internationale relevante", se arata in comunicatul MAE.

Actul de revocare a fost adoptat la data de 11 august 2008 de Cabinetul de ministri de la Kiev si a fost transmis vineri autoritatilor de la Bucuresti de catre ambasadorul Ucrainei, Markiyan Kulyk.

Ministerul roman de Externe isi reafirma disponibilitatea de a relua dialogul cu partea ucraineana, in vederea identificarii unei solutii in deplina conformitate cu dreptul international in ce priveste proiectul Bistroe.

La sfarsitul lunii iulie, Ucraina a notificat Romania ca efectueaza "lucrari de dragare la bratul Chilia" in cadrul proiectului Bistroe. in reactie la aceasta notificare, Romania a cerut Ucrainei "sa se abtina" de la orice activitate care ar contrazice recomandarile forurilor internationale sau care ar insemna incalcarea angajamentelor asumate de Ucraina in repetate randuri, chiar si cu ocazia vizitei recente la Kiev a ministrului afacerilor externe roman.

Avertismente internationale

Ucraina a fost avertizata recent de mai multe organizatii si parti participante la conventii internationale (Conventia Espoo, Conventia Berna, Conventia Aarhus, Conventia de la Ramsar, UNESCO, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea) sa inceteze lucrarile la Canalul Bistroe. Studiile efectuate de aceste organizatii aratau ca acest canal are impact negativ asupra ecosistemului Deltei Dunarii.

Astfel, statele membre ale Conventiei de la Aarhus au constatat la mijlocul lunii iunie ca, prin construirea canalului Bistroe, Ucraina nu si-a indeplinit obligatiile internationale ce ii revin in temeiul acestui document si au adoptat un avertisment adresat Kievului. Avertismentul adresat Ucrainei va intra in vigoare in cazul in care, pana la data de 1 ianuarie 2009, Kievul nu va intreprinde o serie de masuri menite sa asigure o implicare efectiva a publicului atat din Ucraina, cat si din statele afectate prin luarea deciziilor referitoare la proiectul Bistroe. Conform regulilor Conventiei, statele parti recurg la aceasta masura in cazul in care un anumit stat ignora, in mod repetat, normele internationale.

In mai, Kievul a primit un avertisment si din partea statelor-parti ale Conventiei Espoo, care, de asemenea, au constatat ca Ucraina nu si-a respectat obligatiile ce ii reveneau construind Canalul Bistroe. in consecinta, potrivit acestui avertisment, Kievul trebuie sa-si anuleze decizia de finalizare a proiectului pana la 31 octombrie 2008. De altfel, Kievul anuntase in cadrul reuniunii Espoo de la Bucuresti ca va opri lucrarile la Canalul Bistroe pana la gasirea unei solutii care sa fie in conformitate cu prevederile Conventiei - sa nu afecteze mediul si sa fie acceptata si de statele afectate.

Ucraina s-a declarat deschisa sa supuna proiectul unei expertize independente, dorind sa dovedeasca faptul ca adopta o pozitie constructiva.

in iunie, parlamentarii Consiliului Europei, reuniti la Strasbourg, au cerut si acestia printr-o recomandare sistarea lucrarilor la Canalul Bistroe si infiintarea Euroregiunii Marii Negre, in conditiile in care spatiul pontic risca un dezastru ecologic, fiind necesara o consolidare a cooperarii tarilor riverane.

Solicitarea parlamentarilor din Consiliul Europei a fost inscrisa in recomandarea "Combaterea degradarii mediului in Marea Neagra", adoptata la 23 iunie 2008 de catre plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), in baza raportului deputatului roman Laurentiu Mironescu.

Autoritatile ucrainene par sa incalce si angajamentele recente pe care si le-au asumat in fata delegatiei romane conduse de ministrul de externe Lazar Comanescu, care s-a aflat la Kiev la 18 iulie. Partea ucraineana a asigurat atunci ca "nu are nicio intentie de a-si incalca obligatiile fata de prevederile internationale" in ceea ce priveste proiectul Bistroe. Partile au convenit organizarea unei reuniuni a expertilor pe aceasta tema. in replica, ministrul roman declara ca a luat nota "cu satisfactie" de atitudinea Ucrainei prin care se confirma respectarea deciziilor forurilor internationale, mai ales a Conventiei de la Espoo, conform careia Ucraina era obligata sa sisteze lucrarile la canalul de mare adancime pe Dunare, intrucat dauna mediului unei zone care face parte din "patrimoniul international".

Ucraina a inceput la data de 11 mai 2004, lucrarile de construire a canalului Dunare - Marea Neagra (pe bratele Chilia si Bistroe din Delta Dunarii) si la 26 august 2004 a inaugurat oficial prima etapa. Lucrarile de construire a caii de navigatie au fost reluate in luna noiembrie 2006, o portiune aflata integral pe teritoriul Ucrainei fiind redata navigatiei in luna aprilie 2007.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11236&data=2008-08-15