< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 15 august 2008

Mancare putina si fara ziare in avion, din cauza pretului petrolului

Cresterea pretului la combustibil determina companiile aeriene sa adopte masuri disperate pentru a miscora pe cat posibil greutatea avioanelor, relateaza The Times. Pentru ca fiecare gram conteaza, a fost redusa pana si greutatea dopurilor pentru urechi si a pliculetelor de zahar, iar ambalajele de plastic ale sandwich-urilor sau ale dulciurilor ar putea fi eliminate cu totul. Desi par exagerate, toate aceste masuri ar putea ajuta companiile aeriene sa economiseasca in final zeci de mii de euro, noteaza publicatia.

Pentru a reduce consumul de kerosen, reprezentantii companiilor aeriene fac tot posibilul pentru a micsora greutatea avionul. Astfel, cantitatea de apa potabila din avion a fost redusa, portiile de mancare sunt mai mici, iar tacamurile se rup foarte repede, fiindca sunt facute din cel mai subtire plastic. Pliculetele cu zahar au fost drastic reduse, iar cei care nu beau totusi cafea amara trebuie sa plateasca pentru cateva grame de indulcitor. De ziare si reviste nici nu mai poate fi vorba, deoarece acestea cantaresc foarte mult si, in plus, sunt facute din copaci... Noroc cu japonezii, care au inventat presa in format electronic, mai usoara si mai economica, noteaza publicatia. Alte companii aeriene au decis sa reduca greutatea dopurilor pentru urechi folosite pentru a te proteja de zgomot sau sa inlocuiasca paiele din plastic de la sticlele de bautura cu un model din hartie, mult mai usor. De altfel, pana si ambalajul de plastic al sandwich-urilor sau al dulciurilor ar putea fi eliminat, pentru a usura avionul.

Aceste masuri nu sunt nicidecum exagerate, intrucat asa se economisesc zeci de mii de euro, in conditiile in care, intr-o cursa lunga, echipamentul de catering si mancarea pot ajunge sa cantareasca si sase tone, precizeaza The Times. British Airways cheltuieste zilnic 10 milioane de euro pe combustibil. Anul acesta, britanicii vor plati pentru alimentarea celor 245 de aeronave circa 3,7 miliarde de euro.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=11204&data=2008-08-15