< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 13 august 2008

Basescu pierde sau castiga?

Cum afirmam saptamana trecuta, rocada preconizata la DNA e samanta de scandal. Politic. Electoral. Teren al unei noi confruntari de mari proportii intre grupul Cotroceni si ceilalti. Din care pot iesi sifonati chiar si popularii europeni implicati politic in acest conflict de la Bucuresti, prin intermediul Comisiei Europene.

Este un joc cu cel putin cinci mutari impuse pe tabla de sah politic. Dintre care una se duce pana hat departe, la Bruxelles. Trei mutari au putut fi anticipate. Si am facut-o saptamana tecuta. Guvernul nu avea loc de intors. Pur si simplu nu putea prelungi mandatul lui Morar. Din multe motive. Era clar ca ministrul Justitiei va propune o alta persoana. S-a intamplat sa fie Monica Serbanescu, venita tocmai din comuna Izvorul Dulce via Parchetul General al lui Botos si data afara de acolo de succesor. Adica de Kovesi. Mutarea a doua, confirmarea CSM. Urmeaza. Cu certitudine. Mutarea a treia este si ea impusa. Reactia lui Traian Basescu. El a fost avocatul lui Daniel Morar. Desi, la comanda acestuia, Directia Nationala Anticoruptie a interceptat convorbirile telefonice ale lui Basescu. Si daca aceasta este pozitia sefului statului, atunci ce sa ne miram de cele cateva organizatii pretins reprezentante ale societatii civile si de goarnele din presa ale Cotroceniului? Iar prelungirea de facto de catre Kovesi a mandatului lui Morar, prin numirea sa ca interimar inca trei luni, prefigureaza pozitia oficiala a presedintelui. Procurorul General ar fi putut opta pentru o alta persoana. Dar l-a vrut pe Morar. Este un indiciu ca mutarea presedintelui va fi de respingere a nominalizarii Monicai Serbanescu. Dar, atentie, nu pun mana in foc. Pentru ca, la fel de bine, Basescu poate proceda invers.

Daca Traian Basescu spune nu, atunci se creeaza un nou conflict institutional. Care si el poate genera - a cata oara? - un conflict de natura constitutionala. Intrucat Legea fundamentala nu spune mare lucru - iar tot ceea ce nu este interzis este permis - presedintele Traian Basescu, daca doreste, poate bloca la infinit numirea unui nou sef la DNA. Pe cale de consecinta, Daniel Morar ramane batut in scaun. Chiar daca nu-l mai vrea ministrul Justitiei. Chiar daca intregul front anti-Basescu il arata cu degetul, invinuindu-l ca s-a transformat intr-o scula politica. Consecintele unui asemenea sah perpetuu trebuie, insa, evaluate de ambele parti. Guvernul, sustinut de celelalte partide parlamentare minus PD-L, a facut-o. Bine sau rau. Ramane de vazut. Dar zarurile din aceasta directie au fost aruncate. Urmeaza ca si Basescu si PD-L sa-si formuleze propria concluzie asupra afacerii. Cat pierd si cat castiga prin declansarea unei crize. Daca factura este prea scumpa, Basescu va ceda. Dar factura poate fi prea scumpa daca nu cedeaza. Numai el stie - si poate inca doua, trei persoane - daca in documentele de la DNA se ascund serpi veninosi. Si cat de multi sunt acestia. Cu alte cuvinte, evitand o noua criza institutionala si o escaladare a crizei politice, prin acceptarea Monicai Serbanescu, s-ar putea ca Traian Basescu sa fie obligat sa plateasca prea mult. Daca si numai daca dezvaluirile care urmeaza din interiorul institutiei vor fi cu adevarat scandaloase. Si vor confirma ca, intr-adevar, s-au fabricat dosare politice unor adversari ai presedintelui. Daca, insa, asa cum clameaza unii, Daniel Morar este curat, atunci Basescu nu are nici o problema sa inghita nominalizarea ministrului Justitiei. Cu noua Monica cu tot.

Comisia Europeana a gresit. A fabricat un document, in unele parti chiar la dictarea unor oficiali de la Bucuresti si, culmea, contrar normelor europene. De exemplu, Romania este certata pentru ca interzice - conformandu-se normelor UE - anchetarea civililor de catre procurorii militari. Iar purtatorul de cuvant al Comisiei Europene s-a transformat chiar in avocat al lui Daniel Morar. Pe mana popularilor europeni. Daca nominalizarea Monicai Serbanescu nu va fi ratata, popularii primesc un bobarnac. Iar UE, o lectie. De suveranitate.

Sorin ROSCA STANESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=241352&data=2008-08-13