< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - marti, 12 august 2008

Liderii politici dupa consultarile de la Cotroceni pe tema starii Justitiei

Geoana vede cum cangrena coruptiei cuprinde Romania, iar C.V. Tudor crede ca Serbanescu nu e competenta ca nu-i maritata

Sefii partidelor parlamentare care s-au prezentat marti la consultarile initiate de presedintele Traian Basescu pe tema starii Justitie din Romania au analizat pe larg numirea Monicai Serbanescu in fruntea DNA. Mircea Geoana a salutat schimbarea lui Daniel Morar din functia de procuror sef al DNA, Corneliu Vadim Tudor a declarat ca a ajuns deja sa il regrete pe acesta. Emil Boc in schimb a facut apel la clasa politica pentru ca miercuri sa avizeze inceperea urmaririi penale in cazurile Mitrea si Nastase.

Mircea Geoana: Romania este prinsa intr-o "cangrena", iar actuala guvernare a pierdut lupta anticoruptie

Romania este prinsa intr-o "cangrena", iar actuala guvernare a pierdut lupta anticoruptie, a declarat liderul PSD, Mircea Geoana, la iesirea de la intalnirea de marti dintre presedintele Basescu si reprezentantii principalelor partide politice.

Tara noastra se afla intr-o situatie umilitoare, avand un statut de rangul doi si fiind monitorizata in continuare de Uniunea Europeana, a mai spus Geoana, citat de Ziare.com.

"Romania trebuie sa scape de statutul nedrept si umilitor de stat de rangul doi in Uniunea Europeana. Discutia de azi (marti) reprezinta o confirmare a esecului in lupta anticoruptie. Avem o guvernare care si-a motivate venirea la putere prin lupta anticoruptie. Dupa 4 ani, asistam la aceeasi discutie, avem aceeasi cangrena care afecteaza Romania. Suntem in fata recunoasterii de catre puterea actuala a esecului in lupta anticoruptie", a spus Mircea Geoana.

Liderul PSD a mai punctat una dintre concluziile discutiilor purtate cu presedintele Basescu: DNA trebuie sa aiba un nou procuror-sef pana la 1 septembrie. Mircea Geoana a dezvaluit ca presedintele tarii nu a promis acest lucru, "dar nici nu a negat".

In final, Geoana a criticat "obiceiul" liderilor politici de a "exporta" tensiunile, facand referire la conflictele dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, care ajung deseori la urechile oficialilor de la Bruxelles.

Corneliu Vadim Tudor: Monica Serbanescu nu e competenta, nici macar nu e maritata

Presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a sustinut marti, dupa consultarile avute de partidele parlamentare cu Traian Basescu pe tema justitiei, ca a ajuns sa il regrete pe Daniel Morar.

Daniel Morar trebuia sa dea drumul la cele 2.000 de dosare de mare coruptie, nu sa le musamalizeze, si cunoscand mai multe despre Monica Serbanescu, a ajuns sa il regrete pe Daniel Morar la sefia DNA, a declarat liderul PRM.

Vadim Tudor a mai spus, la iesirea de la reuniunea de la Cotroceni, ca in raportul CE pe justitie in cazul Romaniei exista pasaje scrise dupa dictarea Monicai Macovei si a Laurei Stefan, "care acum raspunde de Freedom House". Vadim Tudor le-a acuzat pe cele doua ca au criticat Parlamentul si au laudat DNA in raportul CE.

"Monica Serbanescu a sapat-o pe fosta ei sefa, nu e competenta, nici macar nu e maritata", a mai spus Vadim Tudor, intrebat despre calificarea consilierei ministrului Justitiei, nominalizata luni la preluarea sefiei DNA.

Vadim Tudor a etichetat, in stilu-i caracteristic, dialogurile de la Cotroceni, spunand ca politicienii chemati la astfel de consultari "sunt ca bicicleta fara lant, se satisfac auzindu-se reciproc".

Emil Boc: Procesul de ridicare a monitorizarii incepe chiar de maine prin verdictul Camerei Deputatilor, in cazurile Mitrea si Nastase

Procesul de incetare a monitorizarii pe Justitie incepe chiar de miercuri, prin verdictul pe care Camera Deputatilor il va da privind avizul inceperii urmaririi penale in cazurile Miron Mitrea si Adrian Nastase, a declarat, marti, presedintele PD-L Emil Boc.

"Este un prim hop maine, la Camera Deputatilor. Procesul de ridicare a monitorizarii incepe chiar de maine (miercuri), prin verdictul pe care Camera Deputatilor" il va da privind avizul inceperii urmaririi penale a lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, a subliniat Boc.

Liderul PD-L a explicat ca daca nu vor exista o solidaritate si un consens al clasei politice, nu se va da aviz pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor doi si astfel clasa politica nu va fi curatata de coruptie.

"Daca sunt 225 de parlamentari prezenti, 220 trebuie sa voteze pentru inceperea urmarii penale. Acest cvorum de doua treimi nu poate fi atins daca nu vor fi de acord toate partidele politice", a mai adaugat Boc.

Totodata, presedintele PD-L explicat ce anume trebuie sa faca Parlamentul si, implicit, partidele politice, astfel incat Comisia Europeana sa inceteze, prin raportul din iulie 2009, monitorizarea Justitiei romanesti.

"Parlamentul nu trebuie sa mai fi o bariera in calea anchetelor judiciare in cazul inaltilor demnitari. Printr-un consens al partidelor politice, indiferent de cine va fi vorba, Parlamentul nu trebuie sa mai faca scut in jurul demnitarilor si Justitia va putea sa-si faca treaba", a explicat Boc.

"Trebuie sa permitem organelor judicare abiliate sa-si duc anchetele pana la capat si sa-si dea cu parerea in functie de legile existente. Parlamentul nu trebuie sa puna in frau organele judiciare", a adaugat Boc, explicand ca un exemplu este Ordonanta 60/2006, care "ingreuneaza major anchetele cu privire la perchezitia domiciliara si interceptarea telefoanelor.

"Legea a fost retrimisa de presedinte la Parlament si speram ca, prin modificarile aduse, sa se faciliteze anchetele judiciare", a adaugat democrat-liberalul.

Emil Boc a tras un semnal de alarma asupra pricolulului care ii paste pe romani daca nu vor intruni cerintele CE: activarea clauzei de salvgardare, taierea fondurilor UE si accesul interzis in spatiul Schengen.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10996&data=2008-08-12