< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - miercuri, 6 august 2008

Mai multe organizatii non-guvernamentale, printre care si cea a lui Emil Constantinescu, solicita neprelungirea mandatului lui Daniel Morar

Peste 13 organizatii non-guvernamentale importante din societatea civila, printre care se numara Fundatia Romana pentru Democratie, Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor, Fundatia Romana pentru Cooperare Europeana, Solidaritatea Universitara, Fundatia Romana pentru Democratie (FRD), Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC), Grupul pentru Investigatii Politice, au remis un comunicat de presa comun prin care se cere autoritatilor statului neprelungirea mandatului de procuror sef al DNA lui Daniel Morar.

Organizatiile semnatare considera ca in calitatea sa de procuror sef al DNA, Daniel Morar a contribuit in mare masura la politizarea actului de justitie.

Procurorul sef al DNA este acuzat ca sub mandatul sau "au aparut in mass-media numeroase scurgeri de documente si detalii ale unor anchete in curs, DNA urmarind prin aceasta compromiterea unor persoane in ochii opiniei publice si crearea unei presiuni mediatice asupra magistratilor, astfel incat acestia sa accepte incadrarea ca infractiuni grave a unor fapte relativ minore sau chiar inexistente".

Totodata se considera ca "DNA a reluat practica arestarilor televizate inaugurata in timpul guvernului Adrian Nastase. Arestarile- spectacol au fost rezervate exclusiv persoanelor incomode pentru Presedintie, anchetele care s-au dovedit neantemeiate au fost apoi prelungite fara nici un rezultat iar atunci cand au ajuns in instanta" .

Un lucru grav care ii este imputat actualului sef al DNA este faptul ca:"in iulie 2007, DNA a fost chemata in instanta pentru faptul de a fi cerut SRI sa asculte fara mandat telefoanele unor adversari politici ai presedintelui Romaniei, ba chiar si cele ale familiilor acestora.

Organizatiile semnatare aduc in discutie slaba eficacitate a DNA sub conducerea lui Daniel Morar, doar 25% din dosarele instrumentate de aceasta au ajuns sa fie inaintate instantelor de judecata iar controlul efectuat de Consiliul Superior al Magistraturii asupra activitatii DNA a relevat numeroase deficiente si abuzuri. In special la sectia de combatere a infractiunilor conexe actelor de coruptie incluse in raportul intocmit de inspectia judiciara asupra activitatii structurii centrale a DNA, abuzuri acoperite de procurorul sef Daniel Morar.

Cel mai puternic argument impotriva reannoirii mandatului lui Daniel Morar in functia de procuror sef al DNA este in opinia semnatarilor rolul pe care l-a jucat acesta in tergiversarea si apoi clasarea dosarului Flota care privea fapte de mare coruptie ale fostului ministru al Transporturilor, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. "In realitate, departe de a se lupta cu marea coruptie, DNA condusa de dl. Morar se lupta cu adversarii politici ai presedintelui, ii protejeaza pe apropiatii acestuia si mai ales pe presedintele Romaniei de raspunderea pentru faptele penale pentru care a fost inculpat. In acelasi timp, DNA a blocat cercetarea faptelor de coruptie ale administratiei Primariei Generale a Capitalei".

In concluzie se mentioneaza ca "actvitatea lui Daniel Morar in combaterea coruptiei, si a marii coruptii in special, ca si calitatile sale profesionale nu-l recomanda In niciun fel pentru un al doilea mandat de procuror sef al DNA.

Daca se doreste cu adevarat ca Justitia sa scape de sub controlul politicului, sa-si recapete locul firesc in statul de drept si in increderea cetatenilor Romaniei este imperios necesar ca in functia de procuror sef al DNA sa fie numita o personalitate competenta, impartiala si care se bucura de respectul magistratilor."

Cele 13 organizatii propun" Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa initieze o larga consultare publica cu asociatiile si fundatiile real preocupate de starea justitiei romanesti si cu personalitatile juridice din mediul universitar pentru indentificarea si nominalizarea unei personalitati competente, impartiale si care se bucura de respectul magistratilor".

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10613&data=2008-08-06