< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 4 august 2008

Isarescu: Piata imobiliara sufera o corectie benefica

Apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit si cu 20.000 de euro

Dupa o lunga perioada in care preturile la apartamente au crescut de la o luna la alta, si nu cu cateva sute, ci cu zeci de mii de euro, piata imobiliara din Romania sufera o corectie, pe fondul nevoii de omogenizare a preturilor, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. ''Piata imobiliara a fost emergenta si disproportionata, cu preturi de 5.000 de euro pe metrul patrat in unele zone si de 100 de euro la doi - trei kilometri distanta'', a afirmat Isarescu. Potrivit Antena3, preturile apartamentelor vechi au scazut la nivel national cu pana la 200 de euro pe metru patrat, in prima jumatate a acestui an. Practic, la un apartament cu o suprafata de 50 de metri patrati, scaderea de 200 de euro pe metru patrat coboara pretul total al unei locuintei cu aproximativ 10.000 de euro. Guvernatorul BNR a subliniat ca scaderea preturilor pe piata imobiliara nu are legatura cu noile norme de creditare aflate in pregatire de banca centrala si nici cu dobanda de politica monetara.

In Capitala, unde un apartament cu doua camere din zona 1 Decembrie 1918 ar putea ajunge acum la aproape 88.000 de euro, fata de 108.800 de euro, cat era anul trecut. In zona Crangasi, pretul unui apartament cu trei camere se ridica la 105.000 de euro fata de peste 111.000 de euro, cat era acum sase luni. Si la apartamentele din zona Socului au fost inregistrate scaderi de aproape 20.000 de euro.

Nu toate zonele au beneficiat, insa, de scaderi. Spre exemplu, acelasi apartament cu doua camere in zona Piata Romana costa acum sase luni 116.000 de euro, iar acum pretul a crescut la 121.000 de euro.

Potrivit noilor norme de creditare, aflate pe masa de lucru a BNR, bancile comerciale ar trebui sa faca o simulare de risc cand acorda imprumuturi, iar clientii vor primi un desfasurator de plata a unor rate mult mai mari, pentru cazul in care s-ar deprecia puternic leul si ar creste foarte mult comisioanele.

Bancherii se tem ca noile reguli ale bancii centrale ar lasa, practic, institutiile de credit fara multi clienti, iar creditele acordate vor fi mult mai mici. Bancile considera ca imprumuturile acordate doar pe baza veniturilor declarate la Fisc in anul anterior, dobanda fixa, dar si calcularea creditului la cea mai mare dobanda din piata din ultimele 18 luni sunt reguli mult prea drastice.

O decizie finala asupra modificarii regulamentului de creditare va fi luata in urmatoarele doua saptamani.

A.ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10440&data=2008-08-04