< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 30 iulie 2008

Ministerul Sanatatii propune modificarea legii malpraxisului

Cazurile de malpraxis continua sa fie intalnite in spitalele din Romania, insa pana in acest moment majoritatea situatiilor de acest gen au fost tergiversate sau musamalizate, nici un pacient nu a fost despagubit pentru greseala medicilor. In ultimul timp, tot mai multe erori din sistemul medical au iesit la iveala, fapt ce a determinat autoritatile sa propuna modificarea legii malpraxisului. Asadar, cazurile de malpraxis vor fi analizate la nivel national si nu judetean, cum era pana acum, se arata in proiectul de modificare a legii malpraxisului, initiat de Ministerul Sanatatii. Proiectul este supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului pana pe 27 august. Acesta mai prevede ca medicii cercetati nu-si vor mai exercita profesia pana la sentinta finala.

Potrivit proiectului de lege, comisia poate fi sesizata de orice persoana sau de reprezentantul legal al acesteia, care se considera victima unui act de malpraxis. Printre cei care pot sesiza un caz de culpa medicala se afla si managerul spitalului in care s-a produs cazul, dar si Ministerul Sanatatii. In functie de gravitatea situatiei, comisia va desemna prin tragere la sorti un grup de experti, care sa realizeze un raport asupra intregii situatii. In perioada cercetarii cazului de malpraxis, si pana la o sentinta definitiva activitatea medicilor sau a personalului medical implicat va fi suspendata. Proiectul de lege mai prevede ca cercetarea comisiei va dura maxim o luna de zile, dupa care, in cazul unei contestatii, va mai trece inca o luna. De asemenea, se stabileste ca expertizele necesare solutionarii acestor cazuri se platesc anticipat de catre societatea de asigurari la care a fost incheiata polita de catre medicul cercetat.

Proiectul ofera si o definitie a malpraxisului: eroarea medicala produsa din neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiei. In Romania, in ultimii zece ani, au fost sesizate peste 1.000 de cazuri de malpraxis, iar cele mai multe au avut castig de cauza in instanta.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=10135&data=2008-07-30